Organizarea unei nunti este, probabil, cea mai frumoasa munca pe care o poate depune cineva. Dincolo de sarcinile placute precum alegerea florilor, degustarea torturilor si cumpararea tinutelor, nu trebuie sa uitam de partea mai pragmatica: birocratia si actele necesare casatoriei civile.

Pentru ca legislatia din Romania nu ne permite, asa cum se intampla acum cativa ani cu creditele, sa mergem la starea civila doar cu buletinul, este foarte important sa stiti din timp care sunt actele necesare pentru a se valida casatoria din punct de vedere legal.

Daca nu tineti neaparat ca ceremonia religioasa si cea oficiata la primarie sa se desfasoare intr-o singura zi, sarcina voastra va fi mai usoara. Insa daca le doriti pe amandoua in aceeasi zi, atunci este foarte important sa depuneti actele din timp si sa vorbiti cu preotul, ca sa fiti siguri ca nu veti ajunge intr-o situatie neplacuta.
acte-necesare-cununia-civila
Daca va aflati la prima casatorie, acestea sunt actele necesare pentru cununia civila, precum si termenele pe care trebuie sa le respectati.

Toate actele se vor depune la Starea Civila cu 10 zile inainte de oficierea cununiei.
• Aveti nevoie de actele de identitate sau pasapoartele, daca domiciliati in strainatate sau unul dintre voi este cetatean strain, pe care le veti depunde in original si copie.
• De asemenea, sunt necesare certificatele de nastere in original si copie nelegalizata.
• Certificatele medicale prenuptiale in care TREBUIE MENTIONAT IN CLAR faptul ca va veti putea casatori. Atentie! Acestea sunt valabile doar 14 zile de la data emiterii.
• Casatoria se poate incheia la expirarea termenului de 10 zile in care se cuprinde atat ziua in care a fost facuta declaratia de casatorie, cat si ziua in care se oficiaza casatoria. Dupa expirarea termenului de 10 zile, casatoria se poate incheia numai pana la expirarea termenului de valabilitate a certificatelor medicale.
• Declaratie notariala pe proprie raspundere ca nu cunoasteti niciun motiv pentru care casatoria nu poate fi incheiata.

In cazul in care este vorba de o a doua casatorie, pe langa toate aceste documente veti mai avea nevoie si de urmatoarele:

– certificatul de deces al fostului sot sau, dupa caz, certificatul de divort.
– certificatul de nastere sau de casatorie, cu mentiunea de desfacere a casatoriei.
– sentinta de divort ramasa definitiva si irevocabila.

Daca unul dintre soti este cetatean strain, documentatia necesara este urmatoarea:

– certificatul de nastere, in original, copie si traducere legalizata.
– actul care atesta ca a fost desfacuta casatoria anterioara sau a incetat, in original, copie si traducere legalizata.
– dovada de la autoritatiile locale, in cazul in care exista conventie intre Romania si statul respectiv.
– in cazul in care aceasta conventie nu exista, dovada se va elibera de Ambasada statului respectiv si va cuprinde, in mod obligatoriu faptul ca, in conformitate cu legea nationala, sunt indeplinite conditiile de fond si ca se poate casatori in Romania.