Un metal prețios, expresiv, cu o istorie milenară, cu proprietăți protectoare și o enormă încărcătură simbolistică – iată doar câteva motiv pentru care o mireasă ar trebui să poarte bijuterii de argint la propria-i nuntă.

Ca alternativă originală și subtilă la clasicele bijuterii din aur, dar nu mai puțin elegant și nobil decât acesta, argintul își poate găsi locul în ținuta oricărei mirese, în funcție de stilul acesteia. Fie că este o piesă veche, robustă ca o amuletă primitivă, fie una patinată, cu aspect medieval și princiar, fie că este o bijuterie filigranată, suavă și grațioasă precum vălul unei cadâne, fie că are un design modern și minimalist, cu suprafețe lustruite și geometrii ferme, bijuteria de argint este accesoriul extrem de bine- venit la… spectacolul nunții. Mai subtil sau mai opulent, un accent argintiu și luminos aduce miresei o parte din strălucirea Lunii, guvernatoarea puterii feminine.

De-a lungul istoriei, argintul a fost prezent în mai toate culturile și civilizațiile, încă de acum 5000 de ani. Din Extremul Orient până în Egipt, din Europa până în depărtatele Americi, artefacte din argint împodobesc muzeele lumii și sunt surse de inspirație atât pentru artizani, cât și pentru artiștii plastici moderni. Toți creatorii de bijuterii din argint au reușit – dacă nu să detroneze suveranul aur – cu siguranță să exprime un adevăr incontestabil: o podoabă este prețioasă nu doar prin valoarea materialului, ci și prin design și modelul ei, prin minuțiozitatea manoperei, prin valoarea pietrelor prețioase și semiprețioase pe care le include.

4

ARGINTUL, PROTECTORUL ENERGIEI FEMININE

Exploatat încă din Antichitate și inclus în practici și contexte spirituale, argintul a căpătat valenţe mistice și a fost asociat dintotdeauna cu energia feminină a Universului. Cele mai multe dintre zeiţele selenare apar descrise în marile scrieri ale lumii ca având plete argintii sau veşminte scumpe ţesute din fire de argint. Mai mult de atât, până în zilele noastre, argintul este considerat un metal mult mai valoros decât aurul, prin prisma protecţiei pe care o oferă purtătoarei împotriva deochiului, împotriva ghinionului şi a gândurilor rele îndreptate către aceasta. Ca urmare a puterilor magice ale argintului, nu puţine sunt tradiţiile din Europa Răsăriteană care dictează că nicio casă nu va fi trainică și nicio familie nu va fi unită dacă la temelia locuinţei nu este ascunsă o monedă din cel mai curat argint disponibil.

Dincolo de aspectul estetic, tradiţia, cutumele și credinţele spirituale dictează că niciun alt material preţios nu este mai potrivit pentru împodobirea miresei decât argintul.

5

SFATUL EXPERŢILOR

Iată ce am aflat de la specialiști cu experiență, pasionați de acest metal învăluit în aură de magie:

• Bijuteriile din argint sunt la fel de trainice și de elegante precum cele din aur, având avantajul unui preț mai mic. Dar prețul, ca rezultantă nu doar a gramajului, ci și a complexității execuției și valorii pietrelor incluse, îl poate depăși pe cel al unei bijuterii comune din aur.

• Bijuteriile pot fi verificate la oficiile ANPC, pentru expertiză (pentru identificarea pietrei și a materialului).

• Cele mai solicitate modele de bijuterii, atât pentru ținuta de mireasă, cât şi pentru inelul de logodnă, sunt cele din argint tratat cu rhodiu; prin procedeul de rodiere acestea capătă un finisaj impecabil, strălucitor, asemănându-se cu aurul alb.

• Propunem miresei să nu ezite să aleagă bijuterii cu safir, smarald sau rubin –, și în general, cu piatră prețioasă sau semiprețioasă sau cubic zirconia – ce aduc un plus de somptuozitate și prețiozitate ce vor fi remarcate în fotografiile de nuntă.

• Durata de viaţă a bijuteriilor de argint poate fi nelimitată, însă necesită o îngrijire specifică. Acestea trebuie ferite de contactul cu parfum, produse cosmetice sau de menaj ce le pot oxida și diminua strălucirea. Bijuteriile se curăță cu produse dedicate (și nu cu detergenți de vase sau de haine). Cel mai bine este să fie curățate în atelierele specialiștilor bijutieri ce dețin tehnici de întreținere și conservare a aspectului autentic. Simultan, bijutierul va face o verificare a elementelor componente (trăinicia închizătorilor, starea zalelor sau a monturii pietrelor etc.).

• Păstrarea bijuteriilor din argint se recomandă a fi făcută la adăpost de lumină, praf, umezeală, în cutiuțele originale.

• Se țin în punguțe individuale din plastic și nu grupate în același recipient, mai multe la un loc. Și o ultimă sugestie: nu lăsați achiziționarea bijuteriilor pe ultimul moment; acestora ar trebui să le alocați aceleași atenție și exigență ca în cazul rochiei, să fie incluse în armonia întregii ținute și nu înhățate în ultima zi de la primul mall ieșit în cale. Mai ales dacă intenționați ca argintul să fie prezent în tabloul nunții voastre și prin mărturii pentru invitați sau cadouri de recunoștință pentru nașă, soacră sau domnișoarele de onoare.

Iar dacă așa, ca din întâmplare, lăsați sub ochii viitorului mire revista deschisă fix la această pagină, este posibil să-i ușurați și lui căutările și deruta în privința inelului de logodnă pe care vi-l va dărui, odată cu promisiunea veşniciei încapsulată în argintul nemuritor.

Vă dorim casă de piatră și nuntă de argint!

bijuterii-argint

Bijuteriile au fost furnizate de SC Sadimo Art SRL