Un metal pretios, expresiv, cu o istorie milenara, cu proprietati protectoare si o enorma  ncarcatura simbolistica – iata doar cateva motive pentru care o mireasa ar trebui sa poarte bijuterii de argint la propria-i nunta.

Ca alternativa originala si subtila la clasicele bijuterii din aur, dar nu mai putin elegant si nobil decat acesta, argintul isi poate gasi locul in tinuta oricarei mirese, in functie de stilul acesteia. Fie ca este o piesa veche, robusta ca o amuleta primitiva, fie una patinata, cu aspect medieval si princiar, fie ca este o bijuterie filigranata, suava si gratioasa precum valul unei cadane, fie ca are un design modern si minimalist, cu suprafete lustruite si geometrii ferme, bijuteria de argint este accesoriul extrem de bine-venit la… spectacolul nuntii.

Mai subtil sau mai opulent, un accent argintiu si luminos aduce miresei o parte din stralucirea Lunii, guvernatoarea puterii feminine. De-a lungul istoriei, argintul a fost prezent in mai toate culturile si civilizatiile, inca de acum 5000 de ani. Din Extremul Orient pana in Egipt, din Europa pana in departatele Americi, artefacte din argint impodobesc muzeele lumii si sunt surse de inspiratie atat pentru artizani, cat si pentru artistii plastici moderni.

Toti creatorii de bijuterii din argint au reusit – daca nu sa detroneze suveranul aur – cu siguranta sa exprime un adevar incontestabil: o podoaba este pretioasa nu doar prin valoarea materialului, ci si prin design si modelul ei, prin minutiozitatea manoperei, prin valoarea pietrelor pretioase si semipretioase pe care le include.

bijuterii-mireasa-argint

ARGINTUL, PROTECTORUL ENERGIEI FEMININE

Exploatat inca din Antichitate si inclus in practici si contexte spirituale, argintul a capatat valente mistice si a fost asociat dintotdeauna cu energia feminina a Universului. Cele mai multe dintre zeitele selenare apar descrise in marile scrieri ale lumii ca avand plete argintii sau vesminte scumpe tesute din fire de argint. Mai mult de atat, pana in zilele noastre, argintul este considerat un metal mult mai valoros decat aurul, prin prisma protectiei pe care o ofera purtatoarei impotriva deochiului, impotriva ghinionului si a gandurilor rele indreptate catre aceasta.

Ca urmare a puterilor magice ale argintului, nu putine sunt traditiile din Europa Rasariteana care dicteaza ca nicio casa nu va fi trainica si nicio familie nu va fi unita daca la temelia locuintei nu este ascunsa o moneda din cel mai curat argint disponibil.

Dincolo de aspectul estetic, traditia, cutumele si credintele spirituale dicteaza ca niciun alt material pretios nu este mai potrivit pentru impodobirea miresei decat argintul.

SFATUL EXPERTILOR PENTRU PASTRARE BIJUTERIILOR DIN ARGINT PENTRU MIREASA

Iata ce am aflat de la specialisti cu experienta, pasionati de acest metal invaluit in aura de magie:

• Bijuteriile din argint sunt la fel de trainice si de elegante precum cele din aur, avand avantajul unui pret mai mic. Dar pretul, ca rezultanta nu doar a gramajului, ci si a complexitatii executiei si valorii pietrelor incluse, il poate depasi pe cel al unei bijuterii comune din aur.

• Bijuteriile pot fi verificate la oficiile ANPC, pentru expertiza (pentru identificarea pietrei si a materialului).

• Cele mai solicitate modele de bijuterii, atat pentru tinuta de mireasa, cat si pentru inelul de logodna, sunt cele din argint tratat cu rhodiu; prin procedeul de rodiere acestea capata un finisaj impecabil, stralucitor, asemanandu-se cu aurul alb.

• Propunem miresei sa nu ezite sa aleaga bijuterii cu safir, smarald sau rubin –, si in general, cu piatra pretioasa sau semipretioasa sau cubic zirconia – ce aduc un plus de somptuozitate si pretiozitate ce vor fi remarcate in fotografiile de nunta.

• Durata de viata a bijuteriilor de argint poate fi nelimitata, insa necesita o ingrijire specifica. Acestea trebuie ferite de contactul cu parfum, produse cosmetice sau de menaj ce le pot oxida si diminua stralucirea. Bijuteriile se curata cu produse dedicate (si nu cu detergenti de vase sau de haine). Cel mai bine este sa fie curatate in atelierele specialistilor bijutieri ce detin tehnici de intretinere si conservare a aspectului autentic. Simultan, bijutierul va face o verificare a elementelor componente (trainicia inchizatorilor, starea zalelor sau a monturii pietrelor etc.).

• Pastrarea bijuteriilor din argint se recomanda a fi facuta la adapost de lumina, praf, umezeala, in cutiutele originale.

• Se tin in pungute individuale din plastic si nu grupate in acelasi recipient, mai multe la un loc. si o ultima sugestie: nu lasati achizitionarea bijuteriilor pe ultimul moment; acestora ar trebui sa le alocati aceleasi atentie si exigenta ca in cazul rochiei, sa fie incluse in armonia intregii tinute si nu inhatate in ultima zi de la primul mall iesit in cale. Mai ales daca intentionati ca argintul sa fie prezent in tabloul nuntii voastre si prin marturii pentru invitati sau cadouri de recunostinta pentru nasa, soacra sau domnisoarele de onoare.

Iar daca asa, ca din intamplare, lasati sub ochii viitorului mire revista deschisa fix la aceasta pagina, este posibil sa-i usurati si lui cautarile si deruta in privinta inelului de logodna pe care vi-l va darui, odata cu promisiunea vesniciei incapsulata in argintul nemuritor.

Foto prima pagina Shutterstock