Nu doar in Romania, ci pretutindeni in lume, cununia este inconjurata de numeroase traditii, unele care dainuie parca de cand lumea. Menirea acestora, pe langa faptul ca fac parte din identitatea culturala a popoarelor sau regiunilor geografice din care provin, este sa atraga belsugul, dragostea si intelegerea in cuplu, precum si fertilitatea si, in acelasi timp, sa fereasca proaspatul cuplu casatorit de duhuri rele, deochi si blesteme. Prin urmare, iata care sunt cateva dintre cele mai vechi traditii de nunta, atat de pe teritoriul tarii noastre.

 

Aruncatul buchetului de mireasa

Desi este un obicei foarte popular la noi in tara, acesta a prins radacini abia dupa 1989 si isi are originile in spatiul anglo-saxon. Aici, in Evul Mediu, se credea ca o bucatica din hainele miresei vor aduce belsug in casa si mai ales, o noua nunta. Tocmai de aceea, nu de putine ori se intampla ca la nunti, rochia de mireasa sa fie rupta din toate colturile de tinere doritoare de casatorie. Prin urmare, pentru a evita acest lucru, miresele au inceput de buna voie sa isi arunce buchtele de nunta, astfel incat sa nu fie asaltate. Mai mult de atat, bratele lor purtau atunci nu neaparat cele mai frumoase flori din gradini, ci mai degraba plante de leac sau cu valente magice.

traditii-nunta-int

Ruperea turtei

In cele mai multe dintre colturile tarii, are loc un astfel de moment, de cele mai multe ori inainte de inceperea petrecerii. Obiceiul este mostenit de la romani, iar in cazul nostru a fost transpus in ruperea ritualica a turtei deasupra capului miresei. Bucatile aruncate de nasa semnifica belsugul, atat al mirilor cat si al invitatilor. Mai mult de atat, fetele tinere care vor manca din turta de nunta au sanse mai mari sa se casatoreasca in anul care vine.

 

Inele de pe mana stanga

Simbolul casatoriei este, asa cum bine stiti, verigheta. Obiceiul de a purta o astfel de bijuterie pe inelarul maini stangi este, poate, cea mai veche traditie nuptiala. Originea acestuia ar fi fost data pana in Antichitate, mai exact in Egipt. Aceste doua inele simbolizau vesnicia si unirea inimilor celor doi tineri. Alegerea degetului pe care se poarta verigheta nu este intamplatoare, ci a pornit de la credinta egiptenilor ca prin acesta trece o vena care ajunge pana la inima. Obiceiul confectionarii inelelor de nunta din metal pretios, cu precadere aur, a aparut mult mai tarziu, pe teritoriul britanic.

 

Voalul de mireasa

Nu putine sunt miresele care considera ca o tinuta nu este completa fara acest accesoriu. Originea lui este antica iar primele mirese l-au purtat in primul rand pentru a pacali spiritele cu intentii malefice, apoi in al doilea rand pentru a simboliza modestia si puritatea. Un alt motiv, mult mai malitios, pentru a purta voalul de mireasa a aparut in zonele in care se practicau nuntile aranjate. Chipul miresei era astfel ascuns pana in ultimul moment, astfel incat mirele, chiar daca nu s-ar fi indragostit la prima vedere de viitoarea sa sotie, sa nu mai dea inapoi.

In spatiul romanesc, voalul este simbolul trecerii de la stadiul de fata la cel de femeie maritata, finalizat la finalul petrecerii de nunta, atunci cand, de multe ori, voalul este inlocuit cu traditionala basma, semnul femeilor maritate.