Slujba religioasa este unul dintre cele mai emotionante momente ale nuntii si nu putine sunt cuplurile care se considera cu adevarat casatorite doar dupa slujba solemna care le leaga destinele nu doar in fata oamenilor ci si in fata lui Dumnezeu. Cu siguranta un astfel de moment poate fi incarcat de emotie si de insemnatate insa in spatele acestuia se afla o sumedenie de detalii lumesti care trebuie puse bine la punct intre miri, nasi, invitati si preoti.

Cum se alege biserica pentru nunta?

Raspunsul evident la aceasta intrebare poate fi aspectul estetic insa acesta este mai putin relevant in contextual spiritual in care discutam. Pentru acest moment, unele dintre cupluri se indreapta catre biserica din parohia careia fac parte iar altii aleg sa mearga la preotul care se ingrijeste de nevoile spirituale ale cuplului. Un alt aspect important, dincolo de latura spirituala, este distanta si trebuie luata in considerare inclusiv latura practica. Ideal ar fi ca intre biserica si restaurant sa nu fie o distanta prea mare.

shutterstock_143582176

Daca invitatii vor fi nevoiti sa traverseze orasul de la un capat la altul pentru a participa intai la slujba apoi pentru a lua parte la petrecere, nu putini vor fi cei care vor renunta sa vina la ceremonia religioasa pentru a se scuti de trafic si de micile neplaceri cauzate de acesta. Prin urmare, ideal ar fi ca biserica si restaurantul sa fie pozitionate la o distanta usor de parcurs una fata de cealalta. Totusi, daca acest lucru nu este posibil, un gest de curtoazie din partea mirilor catre invitatii lor ar fi sa le puna la dispozitie un mijloc de transport.

 

Cine plateste taxa la biserica?

Trebuie mentionat faptul ca nu toate bisericile au o taxa fixa pentru un astfel de serviciu iar in acest caz, o donatie din partea celor prezenti ar fi o modalitate potrivita pentru a-si arata recunostinta si bucuria ca au luat parte la o astfel de slujba. Totusi cele mai multe dintre biserici percep o anume taxa care difera de la zona la zona de care mirii si nasii trebuie sa se intereseze in prealabil iar achitarea acesteia cade in sarcina celor de pe urma. Totusi, in momentul in care mirii se duc sa discute cu preotul despre stabilirea zilei in care va avea loc slujba, ei vor fi rugati sa achite un avans, caz in care nasilor le revine sarcina de a achita restul taxei dupa slujba De asemenea, la fel de importanta este aflarea cheltuielior suplimentare, asa cum ar fi cele percepute pentru cor.  

 

Cat dureaza slujba de cununie?

Acest lucru poate fi diferit din nou, de la biserica la biserica si de numarul de cununii officiate in ziua respectiva insa extrem de rare sunt cazurile in care o slujba religioasa dureaza mai mult de o ora. In plus, atunci cand mirii se duc sa discute cu preotul, acestia il pot intreba care este cursul ceremoniei de nunta si ce trebuie sa faca pe parcursul acesteia astfel incat sa evite momentele stanjenitoare. Tot acum este momentul potrivit pentru ca cei doi sa il intrebe pe preot daca exista anumite restrictii in ceea ce priveste micile elemente pregatite pentru fotografiile care se fac inainte sau dupa slujba, asa cum ar fi eliberarea unor porumbei sau aruncatul cu confetti.

Foto Iryna Prokofieva/Shutterstock, Art_man/ Shutterstock