Cele mai elegante si cele mai frumoase pietre pretioase din lume sunt, cu siguranta, diamantele. De la descoperirea lor, putem spune ca acestea, intr-un fel sau altul, au scris istoria omenirii. Pentru aceste comori din inima pamantului s-au purtat razboaie, s-au format si s-au destramat state. In acelasi timp, diamantele sunt simboluri ale vesniciei, ale sentimentelor de iubire care nu se vor schimba de-a lungul timpului si in ciuda greutatilor. Tocmai de aceea, ele sunt alese pentru a impodobi inelarul femeii iubite, inainte de casatorie. Desi sunt cele mai populare optiuni pentru inelele de logodna, viitorii miri si mirese nu cunosc intotdeauna toata mitologia, precum si semnificatiile complete ale diamanetelor. Tocmai de aveea, astazi va invitam sa facem impreuna o scurta incursiune in lumea acestor pietre pretioase.

inel-de-logodna
1. In perioada antica, grecii credeau ca diamantele sunt lacrimile titanilor inchisi in inima pamantului. Acestia au fost intemnitati in Tartar de catre Zeus cu mult inainte ca oamenii sa prinda viata si nu puteau fi eliberati decat cu o coasa facuta din diamantele lacrimilor lor. In acelasi timp, romanii credeau ca diamantele sunt fragmente din stele cazatoare.

2. Atunci cand vine vorba de diamante, cu siguranta marimea conteaza. De exemplu, un singur diamant de doua carate este mai scump decat doua diamante care impreuna insumeaza doua carate.

3. Pentru o lunga perioada de timp, diamantele erau exclusiv in apanajul capetelor incoronate si se credea ca regele care poarta astfel de pietre pretioase cu sine in focul bataliei, va fi ocolit de armele inamicilor sai. Cu siguranta este doar o superstitie insa orice motiv e bun pentru un diamant in plus.

4. Obiceiul purtarii inelului de logodna cu diamant pe inelarul mainii stangi a inceput in Egiptul Antic. Faraonii si supusii acestora credeau ca prin acest deget trece o vena care ajunge in mod direct la inima.

5. Timp de sute de ani, unitatea de cantarire pentru pietrele pretioase era samanta de roscova.

6. In Europa, traditia daruirii unui inel de logodna cu diamant a inceput foarte tarziu. In secolul al XV-lea, arhiducele Maximilian de Austria i-a daruit logodnicei sale, Maria de Burgundia, un astfel de simbol al promisiunii.

7. Singurul lucru din lume care poate taia un diamant este un alt diamant si nu pot fi slefuite decat cu pulbere de diamant. In plus, aceste pietre pretioase sunt conductoare de caldura si daca sunt incinse suficient de mult, acestea explodeaza.

8. Din punct de vedere chimic, diamantele sunt carbon cristalizat in urma unei presiuni enorme. Aceasta echivaleaza cu greutatea Turnului Eiffel presand pe inelarul oricarei viitoare mirese.

9. Diamantele care se gasesc la adancimi relativ superficiale sunt aduse la suprafata de eruptii vulcanice.

10. Muchia diamantelor este singurul lucru care poate fi modificat la aceste pietre de catre mana omului. In rest, culoarea si claritae sunt proprietati naturale ale diamantelor. Totusi, o taietura priceputa poate creste valoarea unei pietre pretioase prin faptul ca unghiurile sale vor reflecta altfel lumina.

11. Diamantele sunt disponibile in natura in aproape orice culoare, de la cele mai calde nuante de roz pana la negru.

12. Desi sunt cele mai rezistente pietre pretioase din lume, diamantele au nevoie de ingrijire atenta, nu neaparat specifica. In general, nu este recomandata purtarea lor in timpul muncii casnice si trebuie evitata ciocnirea lor cu alte bijuterii care au astfel de pietre pentru a evita zgarieturile.