Folclorul urban, traditiile rurale, povetele materne sau gura lumii nu sunt singurele surse de informatii pentru a-ti rganiza nunta ca la carte. Pe de alta parte, nici nu poti sa ignori utumele si indicatiile – caci risti sa declansezi seisme emotionale. Hai sa ne lamurim acum…

Ce fac daca unii invitati omit (ne)intentionat sa-si confirme prezenta?

N-o lua personal, poate isi inchipuie ca este evident ca vor veni; ori considera ca ai luat de buna reactia spontana din momentul primirii invitatiei („Pai daaa, cum sa lipsim tocmai noi?!“). Altii se bazeaza pe faptul ca vor fi sunati si intrebati, ceea ce se si intampla in momentul in care cei de la restaurant iti cer numarul de portii/locuri la mese. Deci e-n regula sa-i sacai cu un telefon-doua ori via e-mail pana dupa termenul-limita inscris pe invitatie (care trebuie sa fie cu cel putin o saptamana inainte de deadline-ul impus de local, in caz ca unii se mai razgandesc).

E deplasat sa le spun unora dintre invitati sa vina neinsotiti?

Daca e vorba despre cei „zglobii“ din punctul de vedere al stabilitatii relationale –sa nu le zicem instabili, ci doar… flexibili) – sau despre fosti/ foste ale prietenelor/prietenilor, poti intreba sincer ce intentii au, precizand ca vrei un raspuns ferm la data-limita la care trebuie sa comunici numarul de invitati. Desigur, poti sa spui din capul locului ca exista un numar limitat de locuri. in cazul in care este vorba de „razbunari“ din gelozie sau in scopul de a starni astfel de sentimente, poti sugera invitatului sa participe „solo“, inscriind doar numele si prenumele sau pe plic. Apoi, la momentul confirmarii, poti sa-i spui ca fosta va fi acolo si ca nu vrei neplaceri, dar ca-ti doresti sa fie de fata la nunta ta.

shutterstock_175022162

Putem avea invitati de rezerva?

Poate suna cinic, dar nu e deloc o idee rea, mai ales daca ai rezervat o sala mare (costurile pot sa difere in functie de numarul de invitati). Totul e ca invitatii last minute sa nu afle ca sunt inclusi in planul B. Pentru a nu starni suspiciuni, ar fi bine sa-ti asiguri o marja de timp rezonabila.

Altfel spus, ar fi ideal sa o poti face cu o luna inainte, cand vei fi aflat deja cate locuri ar trebui completate. Pastreaza cateva invitatii si ofera-le scuzandu-te pentru „intarziere“, pusa pe seama amalgamului de sarcini stresante, specifice organizarii nuntii.

Ce raspunzi la clasica replica: Nu putem veni la nunta voastra, ca stam prost cu banii…

Dialogul va continua cam asa: „Dar nu se poate sa lipsiti, eu nu va chem pentru bani!“. „Ei, dar trebuie sa va dam si noi ceva…“. „Nu, chiar nu conteaza, dorim tare mult sa va avem alaturi de noi, prezenta voastra e cel mai frumos cadou pe care ni-l puteti face!“. si tot asa, din declaratie in declaratie, creste isconfortul de ambele parti. Uneori (se presupune ca voi cunoasteti situatia fiecarei familii), motivarea neparticiparii prin lipsa finantelor poate fi o metoda nepoliticoasa de refuz, venita din partea cuiva care pur si simplu n-are curaj sa spuna ca nu vine. Alteori, e invers: invitatii pretexteaza concedii sau deplasari programate fix in weekendul cu nunta, jenati fiind sa recunoasca imposibilitati financiare. Solutia? Lasati fiecaruia liberul arbitru, nu insistati cu ipocrita „vai, nu conteaza decat prezenta voastra!“. Oferirea de daruri e o lege a nuntasului, e imposibil sa vii cu mana goala. Acceptati delicat si elegant orice replica, sa nu se simta nimeni constrans fie sa minta, fie sa faca eforturi financiare. Esential este sa va dea un raspuns, oricare ar fi acesta.

Foto interior si prima pagina Shutterstock