Cu sute de ani in urma, atunci cand doi oameni se casatoreau, in slujba femeii cadea protejarea cuplului impotriva spiritelor rele. Tocmai de aceea, ea intra in viata de sotie „inarmata” cu un manunchi de flori si ierburi care aveau menirea de a-i pazi pe mire si mireasa de spirite malefice, deochi, si alte rele ale lumii nevazute. Asa s-a nascut traditia buchetului de mireasa. Astazi, cele mai multe dintre buchete sunt concepute din flori sofisticate, exotice si incarcate de intelesuri. Printre ele se pot amesteca si mici flori sau plante verzi cu dar de leac impotriva uratului si a deochiului sau cu puterea de a atrage dragostea.

Musetelul este cunoscut in primul rand datorita efectelor sale benefice asupra trupului, cum ar fi accelerarea procesului de vindecare a ranilor sau calmarea durerilor. O cana de ceai de musetel poate aduce mai repede somnul iar o mana de flori aruncate in apa de baie poate face minuni pentru piele. In ceea priveste puterile sale magice, musetelul din buchetul de mireasa poate tine departe blestemele si farmecele.

Busuiocul este una dintre cele mai indragite plante ale romanilor, folosite mai putin in bucataria traditionala si mai mult in ritualuri religioase. Inca din cele mai vechi timpuri, mandrutele isi puneau la ureche, in par, in san sau pur si simplu in maini buchete de busuioc pentru a atrage dragostea.

Florile de mar, in special cand sunt purtate in mana cate 7 atrag iubirea vesnica, prietenia si vindecarea sufleteasca, atunci cand suferinta a fost, cu precadere, o inima franta.  

flori-de-mar-mireasa

In ultima vreme, din ce in ce mai multe mirese aleg sa isi prinda vargute de mur in buchetele lor. Cele mai multe dintr ele fac acest lucru pentru aspectul estetic insa despre crengutele cu fructele salbatice aromate se spune ca atrag belsugul si bogatia.

Lujerii verzi de bambus pot fi incorporati cu usurinta in buchetele de mireasa cu aer modern, contemporan. Mai mult de atat, acestea pot desface blestemele, ajuta la implinirea dorintelor si atrag norocul.

Levantica, dincolo de proprietatile sale curative asupra trupului, este folosita de sute de ani in zonele vestice ale Europei pentru ritualurile de dragoste. Purtarea ei de catre mireasa in buchetul acesteia garanteaza dragostea vesnica.

In vreme ce la noi garoafele sunt asociate (eronat) cu moartea, garofitele par pur si simplu trecute cu vederea. Totusi, in Marea Britanie in mod special, de la nunta lui Kate Middleton cu Printul William, cererea de garofite (numite in engleza sweet williams) in buchetele de mireasa a crescut. Semnificatia acestor flori de camp delicat parfumate este iubire vesnica.

Angelica, asa cum ii spune numele, este o planta cu numeroase insusiri pozitive, atat asupra trupului, cat si asupra spiritului. In cultura populara romaneasca se mai numeste si ingerica, pentru ca atrage protectia ingerilor. Aceasta trebuie culeasa si purtata doar de oameni cu suflete curate, pentru a-si face efectul.

angelica-mireasa

Alaturi de busuioc si levantica, menta  a fost folosita dintotdeauna de oameni ca planta de leac, in cosmetice si in ritualurile magice. In ceea ce priveste semnificatia ei in buchetul de mireasa, se spune ca frunzele parfumate de menta vor aduce intotdeauna dragoste proaspata intre cei doi casatoriti.

Vascul  este destul de rar solicitat in buchetul de mireasa, in ciuda faptului ca poate fi inclus foarte usor, cu efecte absolut spectaculoase. In plus, utilizat in aranjamentele centrale ale nuntilor de iarna, poate aminti tuturor de obiceiurile frumoase de sarbatori. Prins in buchetul de mireasa, vascul semnifica fertilitate, belsug, tine la distanta deochiul si blestemele si poate apara cuplul de aparitia bolilor.