Cununia civila are loc intotdeauna inainte de slujba religioasa si poate fi programata in aceeasi zi sau la un interval oarecare dorit de miri. In acest sens, nu exista o regula batuta in cuie. Multi dintre miri aleg sa programeze cele doua ceremonii intr-o singura zi astfel incat poate fi mai usor pentru invitatii care vin din afara localitatii. Altii aleg sa petreaca aceasta zi in compania familiei si a catorva priteni apropiati iar apoi ii vor invita pe toti ceilalti oameni dragi sa ia parte la uniunea religioasa. Indiferent de alegerea pe care o fac mirii, trebuie sa stie cateva lucruri foarte importante despre cununia civila.

shutterstock_336423716
Actele necesare pentru cununia civila  

– Actele de identitate sau pasapoartele, daca domiciliati in strainatate sau unul dintre voi este cetatean strain, depuse in original si copie.
-Certificatele de nastere in original si copie nelegalizata.
-Certificatele medicale prenuptiale in care trebuie mentionat clar faptul ca va veti putea casatori. Mare atentie la obtinerea acestora pentru ca sunt valabile doar 14 zile de la data emiterii.  Casatoria se poate incheia la expirarea termenului de 10 zile in care se cuprind atat ziua in care a fost facuta declaratia de casatorie, cat si ziua in care se oficiaza casatoria. Dupa expirarea termenului de 10 zile, casatoria se poate incheia numai pana la expirarea termenului de valabilitate a certificatelor medicale.
-Declaratie notariala pe proprie raspundere conform careia niciunul dintre miri nu cunoaste vreun motiv pentru care casatoria nu poate fi oficializata.

Toate actele se vor depune la Starea Civila cu 10 zile inainte de oficierea cununiei.

 

Acte necesare pentru casatoria cu un cetatean strain

– Certificatul de nastere, in original, copie si traducere legalizata.
– Actul care atesta ca a fost desfacuta casatoria anterioara sau a incetat, in original, copie si traducere legalizata.
– Dovada de la autoritatiile locale, in cazul in care exista conventie intre Romania si statul respectiv.
– Daca nu exista o astfel de conventie, dovada se va elibera de Ambasada statului respectiv si va cuprinde, in mod obligatoriu faptul ca sunt indeplinite conditiile de fond si ca cetateanul strain se poate casatori in Romania.

 

Acte necesare pentru a doua casatorie:

– certificatul de deces al fostului sot sau, dupa caz, certificatul de divort.
– certificatul de nastere sau de casatorie, cu mentiunea de desfacere a casatoriei.
– sentinta de divort ramasa definitiva si irevocabila.

In ceea ce priveste codul vestimentar pentru cununia civila, acesta nu trebuie confundat cu cel pentru cununia religioasa, chiar daca cele doua momente au loc in aceeasi zi. Cununia civil este o ceremonie care are loc pe timpul zilei, intr-o institutie oficiala, drept pentru care rochiile de seara, coafurile extravagante, fracul si rochia de mireasa nu sunt considerate potrivite pentru un astfel de moment. Doamnele pot purta o rochie tea length, adica pana la jumatatea gambei sau o rochie de zi insotita de palarie. In acelasi timp, o rochie de cocktail lipsita de detalii sclipitoare poate fi o tinuta la fel de potirivita pentru un astfel de moment. Domnii nu pot da gres cu clasicul costum negru insa acesta poate fi inlocuit la fel de bine cu un costum in doua culori, atat timp cat acesta nu contrasteaza neplacut si nici nu arata ca o uniforma raportat la tinuta viitoarei doamne.

 

Foto Popova Tetiana/ Shutterstock, Bogdan Sonjachnyj/ Shutterstock