Se stiu foarte putine despre originea marturiilor la nunta insa, in ultimii ani, acestea au devenit unul dintre cele mai flexibile elemente ale unei nunti. Se crede ca obiceiul a pornit de la Marea Mediterana, probabil de la romani. Oferirea unor stafide, nuci sau migdale oaspetilor era semn de bun augur si care atragea prosperitate in casa cuplului.
Obiceiul a fost transformat la curtea regala franceza si micile gustari au fost inlocuite in scurt timp de bomboane delicate iar de aici, la fiecare eveniment major elegant, invitatii primeau micile cofeturi. In mod traditional, marturiile care se ofera la nuntile noastre sunt migdalele trase in zahar, care simbolizeaza familia, fertilitatea si bunastarea.
Totusi, pentru ca mirii vor ca fiecare element al nuntii sa le reflecte personalitatea, multi dintre ei iau in considerare o sumedenie de alte variante pentru marturii, unele dintr ele cu valoare pur simbolica, altele cu valoare practica.

 

1. Magnetul pentru frigider

Indiferent ca sunt suveniruri din calatorie sau au cine stie ce alt scop, magnetii de pe frigider sunt extrem de populari. Tocmai de aceea, una dintre cele mai dragute idei este sa va fotografiati cu invitatii apoi sa transformati aceste fotografii in magneti. Exista servicii speciale care pot face acest lucru pe loc iar preturile sunt in general, rezonabile.

idei-marturii

2. Sticluta cu bautura

Desigur ca aceasta sticluta nu va avea 500 de ml si va contine o bautura exotica. Nici nu trebuie sa fie mai mare de 100 ml si poate contine bautura preparata chiar de mire si mireasa in casa.

 

3. Borcanelul cu grau

Inca din cele mai vechi timpuri, granele au fost simbolurile fertilitatii si ale unui trai imbelsugat. De aceea se arunca orez sau grau atunci cand mirii ies de la ceremoniile civile sau religioase. Tocmai din acest motiv, un borcanas mic cu grau incoltit poate fi un cadou simbolic minunat. Pe acesta poate scrie fie numele invitatului, fie numele mirelui si al miresei.

 

4. Ghiveciul cu flori

Graul din borcanel poate fi inlocuit cu succes de catre o floare in ghiveci pentru fiecare invitat. Acestea pot fi alese in functie de anotimp insa una dintre recomandarile noastre sunt panselutele. Aceste flori au o sumedenie de combinatii cromatice si pot fi adaptate usor la orice nunta. Mai mult de atat, sunt frumoase, rezistente si nici nu costa foarte mult.

 

5. Borcanelul cu miere

O alta optiune din ce in ce mai populara, si care a inlocuit cu succes migdalele in zahar este borcanasul cu miere. Aceste marturii pot avea o cantitate simbolica iar borcanul poate fi inscriptionat cu un mesaj special, data nuntii sau initialele mirilor.

 

6. Globurile pentru pom

Acestea sunt potrivite pentru nuntile care au loc in timpul iernii. Globuletele-marturii pot fi facute de cei doi miri din polistiren pe care trebuie sa il impodobeasca prin lipirea sau coaserea de paiete, nasturasi si alte astfel de mici decoratiuni. In acelasi timp, pot fi achizitionate globuri albe care sa sugereze nu doar ideea de sarbatori, ci si de nunta, sau pot fi comandate in asa maniera incat sa contina un mesaj special.

 

7. Condimente

Sare, piper, boia, oregano si un strop de zahar, sau orice alta combinatie va doriti poate fi oferita invitatilor la nunta sub forma unor borcanase sau recipiente mici, de forme diferite.

 

8. Paharele de tuica

Sau shoturi de tequila, depinde cel mai probabil de varsta invitatului. Cu siguranta un mic paharel de acest gen va fi o marturie nu doar apreciata, ci si folosita din plin. Acestea pot fi achizitionate la preturi mai mici din magazinele cu vanzare en gros apoi impodobite cu panglici de matase, organza sau voal, in functie de tonul nuntii, pe care sa fie trecute numele invitatilor.

 

9. Aparat foto de unica folosinta

Acestea au patruns destul de greu la noi insa in tarile vestice si in SUA, fiecare adolescent sau copil s-a jucat cu astfel de aparate cel putin o data. Astazi pot fi daruite la nunta fiecarui invitat. Acestia pot face fotografiile pe care si le doresc apoi se vor duce si le vor developa, asa cum se intampla in mod uzual pana acum cativa ani. Desi sunt practice, amuzante si produc amintiri cu adevarat frumoase, pretul unui astfel de aparat pormeste de la 25 de lei si poate sari de 100 de lei.

 

10. Sapunuri hand made

O alta idee creativa care poate parfuma mult timp hainele invitatilor la nunta sunt mici sapunuri facute manual. Acestea vin intr-o sumedenie de arome, de la cafea la menta si trandafiri, obtinute din ingrediente naturale. In mod obisnuit nici nu sunt scumpe, sunt usor de achizitionat iar oaspetii le pot folosi sa se spele pe maini sau le pot ascunde in sifonier, printre haine, pentru a le parfuma.