text de ing. Gabriela Pascaru, pastry consultant& trainer

Să începem în ordine cronologică… V-ați cunoscut, v-ați plăcut, ați zis „Da“ și urmează ziua cea mare. Acea zi în care „Da“ este oficial, în care ținem să împărtășim toate aceste bucurii cu prietenii. Totul este aranjat până în cele mai mici detalii, inclusiv tortul. Da, tortul! Punctul central al petrecerii, acel dulce care simbolizează mai mult decât punctul culminant al unei seri unice.

Asupra istoriei și evoluției lui m-am gândit să mă opresc un pic mai mult în această ediție a revistei Nunta. Ceea ce numim astăzi tort e nuntă nu a fost dintotdeauna în aceeași formă, a evoluat de-a lungul anilor, așa cum și noi ne schimbăm.

Știai că tradiția prăjiturii de nuntă datează încă din Roma antică? Da, încă de pe atunci exista ritualul prin care pâinea se rupea deasupra capului miresei, lucru ce urma să aducă noroc cuplului. Un gest foarte asemănător cu ceea ce se întâmplă astăzi la nuntă și botez prin ruperea turtei.

Mai târziu, în Anglia Evului Mediu, prăjiturile de nuntă erau așezate sub formă de moviliță cât mai înaltă cu putință, iar mirele și mireasa trebuiau să se sărute deasupra acestora. Dacă reușeau să nu dărâme construcția impresionantă, era semn că îi așteaptă o viață lungă și fericită împreună. Oare cât de haios ar fi să se repete un moment asemănător și la nunțile din ziua de azi?! Cu siguranță vom avea ce povesti nepoților!

Istoria ne poartă mai apoi spre ceea ce era numită „plăcinta miresei“. Fiecare invitat trebuia să mănânce o bucată din aceasta, refuzul însemnând o adevărată jignire la adresa proaspetei soții, ca să nu mai spunem că atrăgea ghinionul asupra tânărului cuplu. Iată încă o trăsătură care se regăsește în tradiția din zilele noastre a tortului de nuntă. Cine a îndrăznit să refuze vreodată o felie din tortul miresei? Pur și simplu, nu se poate.

shutterstock_531477820

Foto IVASHstudio/ Shutterstock

Tortul miresei, asemănător oarecum cu cel pe care îl cunoaștem noi astăzi era la început realizat din

fructe, fiind ele însele un simbol al fertilității și prosperității. Mai apoi, prin anii 1600 au apărut două torturi pentru tinerii însurăței, unul mai închis la culoare destinat mirelui și unul alb, destinat miresei. Am putea spune că deja în acest aspect se reflectă ceea ce astăzi cunoaștem drept culori definitorii ale garderobei mirilor.

Dar cel care într-adevăr se aseamănă cu tortul de nuntă din zilele noastre a fost cel al Prințului Leopold, Duce al Albaniei. Acesta a fost realizat cu mai multe etaje, având glazură din plin. Cam acel tort de prinți și prințese la care cu toții încă visăm.

În concluzie, tortul sau prăjitura de nuntă a evoluat foarte mult de-a lungul anilor. Dar fie că astăzi alegeți unul din fructe, cu multă ciocolată, caramel sau vanilie, decorat cu flori, fie în linii minimaliste, important este să fie unul ales din tot sufletul. Este acea prăjitură pe care o veți mânca doar o dată în viață și trebuie să transpuneți în ea toată dragostea voastră!

Foto prima pagina Melnikov Sergey/ Shutterstock