Multe dintre cupluri sunt deja obisnuite cu viata in doi pana sa se casatoreasca, in timp ce altele aleg sa locuiasca impreuna abia dupa nunta. Atat timp cat decizia luata in aceasta privinta este sincera si fara influente exterioare, niciuna dintre aceste doua variante nu este gresita. Oricum ar fi, casnicia nu este legata la casatorie. O casnicie se construieste in timp, bazata pe afectiune, principii si valori comune. In acelasi timp, casnicia necesita numeroase compromisuri si negocieri, dezbateri si, desigur, multa, multa iubire. Tocmai de aceea,  dr Margaret Rutherford, psiholog si blogger la Huffington Post, preda 24 de lectii importante despre viata in doi.

lectii-casnicie-int

 1. Casnicia nu este pentru oamenii slabi de ingeri. Aceasta presupune munca si eforturi permanente.
 2. Casnicia este cuibul celei mai profunde intimitati impartasite de doua persoane, inclusiv din punct de vedere sexual sau emotional.
 3. Intr-o casnicie, nu castigi tu intotdeauna pentru ca o casnicie nu este o dictatura. Casnicia inseamna sa nu iti doresti sa castigi de fiecare data atunci cand stii ca partenerul tau pierde de fiecare data.
 4. Casnicia inseamna ca in viata ta exista intotdeauna, intotdeauna, acea persoana pe care te poti baza. In acelasi timp, inseamna ca cineva se bazeaza in permanenta pe tine.
 5. Casnicia nue fizica cuantica. Principiile sale sunt foarte simple: bunatate, respect, loialitate.
 6. Casnicia inseamna ca cineva te-a vazut in cel mai rau, cel mai urat moment al vietii tale si a ales sa te iubeasca in continuare.
 7. Casnicia nu este ceva care se va demoda vreodata.
 8. Casnicia presupune impartasirea unor glume vechi sau a unor povesti amuzante pe care le cunoasteti doar voi si care va fac sa radeti de fiecare data.
 9. Casnicia nu se va mentine vie cu de la sine putere. Fiecare dintre parteneri trebuie sa munceasca pentru asta.
 10. Atunci cand faci parte dintr-o astfel de relatie, poti sa plangi in fata partenerului tau. Indiferent de gen.
 11. O casnicie nu presupune adunarea averilor. fericirea produsa de o astfel de relatie nu imbraca un aspect material, ci o traiesti. Tocmai din acest motiv este atat de speciala.
 12. Casnicia inseamna sa nu iti poti imagina viata fara partenerului tau.
 13. Casnicia nu este pentru cei care isi pierd repede rabdarea. Cele mai multe dintre lucrurile bune in viata necesita timp iar acest principiu este valabil si pentru casnicie.
 14. Casnicia inseamna sa te enerveze la nesfarsit aceleasi lucruri marunte la partenerul tau. Si sa le tolerezi la nesfarsit.
 15. O casnicie fericita nu se poate construi acolo unde exista abuzuri. Acestea vor schilodi sufleteste si vor distruge orice sansa la fericire.
 16. Casnicia inseamna sa astepti cu nerabdare sa ajungi acasa.
 17. Casnicia nu este o vulcanizare deschisa non stop si partenerul tau nu trebuie sa vina in intampinarea tuturor nevoilor tale. Trebuie sa inveti, in acest parteneriat, sa ai grija de tine si singur. casnicia presupune interdependenta, nu dependenta totala.
 18. Casnicia inseamna sa iti doresti sa iei asupra ta durerea, boala sau necazul partenerului tau.
 19. Casnicia inseamna acordarea reciproca de atentie, chiar si dupa ce vin copiii.
 20. Casnicia presupune si certuri dar impreuna veti invata sa va certati corect, sa va cereti scuze, sa ascultati si sa gasiti solutii.
 21. Casnicia nu este plictisitoare.
 22. Casnicia presupune vulnerabilitate. Inseamna sa dai cuiva dreptul sa te dezamageasca pentru ca nu exista perfectiune. In acelasi timp, casnicia presupune sa dai cuiva dreptul de a te face fericit in fiecare zi.
 23. Casnicia inseamna sa invatati sa depasiti impreuna momentele de frustrare si dezamagire.
 24. Casnicia este mai mult decat o promisiune, este un juramant.

Foto interior si prima pagina Shutterstock.