Marturiile de nunta sunt traditii vechi in bazinul mediteraneean si in tarile din Europa Centrala. De regula, acestea erau cutiute mici, uneori din materiale pretioase in care se gaseau zaharicale. De multe ori, erau daruite si cu ocazia unor alte mari petreceri din familie. In mod traditional, aceste bomboniere contineau, pe langa celelalte cofeturi, 5 migdale in glazura. Acestea simbolizau sanatate, prosperitate, dragoste, fericire si fertilitate.

Dincolo de simbolistica lor, marturiile erau purtatoarele mesajelor de multumire ale celor doi casatoriti catre toti cei prezenti la eveniment si pentru ajutorul primit. Eticheta spune ca, daca marturiile nu sunt perisabile, ele pot fi asezate pe masa in dreptul fiecarui invitat, chiar de la inceputul petrecerii.

Daca acestea se pot sparge sau risca sa se strice din cauza temperaturii inalte, marturiile pot fi inmanate fiecarui invitat in parte la plecare. De asemenea, daca exista persoane speciale care nu au putut ajunge la nunta, eticheta cere ca mirii sa le viziteze si sa le dea marturiile de nunta personal, dar nu mai tarziu de o luna de la petrecere.

Desigur ca cea mai simpla varianta este cea a marturiilor cumparate insa invitatii vor fi cu siguranta impresionati de mici semne de apreciere din partea ginerelui si a miresei sub forma unor gustari facute in casa.

 

Macarons cu sclipici comestibil

 

Aceste mici prajiturele nu doar ca vor impresiona invitatii insa dichisirea lor pentru acest eveniment special poate fi o minunata activitate de cuplu relaxanta inaintea acestei zile speciale. In acest caz, ginerele si mireasa au voie sa triseze si sa cumpere macarons gata facute, in cele mai vesele culori din lume. Le mai ramane de achizitionat doar sclipici si lipici comestibil, ambele usor de obtinut fie din supermarket, fie de la cofetarie. Daca au mana sigura, se pot lipsi insa este recomandat sa foloseasca un sablon cu litere pe care il pot obtine de la librarie.

Aceste macarons vor atrage cu siguranta toate privirile si pot fi plasate in candy bar, iar din ele se pot forma cele mai dulci cuvinte din lume. Daca vor fi daruite ca marturii, fiecare prajiturica poate fi inscriptionata cu initialele oaspetelui respectiv.

 

 

Borcanelul cu desert

Acest deliciu care va surprinde invitatii nu necesita foarte mult efort, are un impact vizual jucaus si, mai ales, va fi o surpriza pentru papilele gustative ale oaspetilor. Inainte de toate, trebuie alese borcanasele. Ideale ar fi cele de gramaj foarte mic pentru ca nicio doamna nu va incerca sa bage in poseta de seara un borcan de 500 de grame. Urmatorul pas este cumpararea biscuitilor preferati. Desigur, pot fi facuti in casa dar munca la ei trebuie sa inceapa cu o zi sau doua inainte, astfel incat acestia sa fie reci si tari in momentul folosirii.

Acestia trebuie rupti in bucati nici prea mari, nici prea mici, potriviti dupa marimea borcanului. Deasupra stratului de biscuiti se asaza stratul de banane sau fructele preferate ale mirilor iar peste ele poate fi turnata o crema de prajituri, ciocolata sau orice alt dulce gustos si aromat prefera cuplul. Peste acestea se mai presara un rand de biscuiti iar operatiunea se repeta pana la umplerea borcanului. Depozitarea marturiilor comestibile este foarte importanta si trebuie facuta intr-un loc uscat si rece.

 

Prajitura pe bat

 

Pentru acest ultim deliciu dedicat oaspetilor, e nevoie de multi biscuiti Oreo, betisoare speciale de la cofetarie, ciocolata alba si/sau ciocolata neagra. Biscuitii se separa delicat in doua parti iar betisorul se afunda in ciocolata alba topita apoi se asaza in mijlocul unei parti de biscuite iar cealalta va veni deasupra. Trebuie apasat ferm insa cu foarte mare grija, astfel incat biscuitii sa nu se rupa.

Trebuie lasati in pace pana cand ciocolata s-a intarit si functioneaza ca un lipici intre cele doua jumatati ale biscuitilor. Atunci cand acestia s-au stabilizat si stau bine infipti in betisor, trebuie afundati intr-un bol cu ciocolata topita, alba sau neagra, dupa preferinta.

Din nou, acest pas trebuie facut cu grija pentru ca sub greutatea ciocolatei topite, biscuitii se pot rupe. Trebuie ridicati usor din vas si lasati cateva secunde la scurs. Pot fi decorati cu bombonele mici si colorate sau pot fi lasati asa cum sunt si daruiti invitatilor.  Betisoarele pot fi decorate cu o fundita alba sau roz care sa simbolizeze mireasa sau cu fundite albastre sau negre care sa simbolizeze ginerele.