Toate ocaziile de soi ale romanilor sunt celebrate, in mod traditional, prin mese copioase cu felurite mancaruri si petreceri care tin, la propriu, trei zile si trei nopti. Chiar daca nuntile nu se mai intind pe o perioada atat de lunga de timp, obiceiul meniului incarcat de nunta s-a pastrat inca, inclusiv la cele mai elaborate si mai sofisticate nunti. Exista, insa, si variante alternative pentru meniul clasic de nunta, optiuni mai usoare si mai rafinate.

In general, mirii si miresele aleg meniul traditional de nunta pentru ca este varianta cea mai sigura, care multumeste in aparenta toate grupele de varsta din care fac parte invitatii. Cel mult, acolo unde unul dintre oaspeti a comunicat ca prefera un meniu vegetarian sau ca are restrictii culinare, va exista o varianta a meniului care sa ii acomodeze preferintele insa putini sunt cei care merg mai departe de atat.

Meniul de nunta traditional

In functie de zona tarii, acesta poate varia. Exista locuri in care apare si ciorba, si zone in care apare inclusiv o gustare calda, formata din ficatei de pasare si cascaval pane, de cele mai multe ori. Aperitivul traditional contine o selectie de mezeluri, uneori de calitate indoielnica, insotite de celebrul cosulet de rosie cu branza sau vinete, castravete si branza sau cascaval. Urmatorul fel servit este pestele, de multe ori prajit in crusta de ou si faina, uneori pangasius, si aproape intotdeauna file de salau sau, in cazuri mai fericite dorada si pastrav, insotite de legume sotate si cate o jumatate de lamaie.

wurstplatte-653879_1280

Dupa peste, in general, vine momentul sarmalelor in foaie de varza sau vita, eventual in cuib, adica un mix intre cele doua varietati, insotite de mamaliga, smantana si ardei. Urmeaza apoi friptura, un „mix grill” de ceafa de porc, piept sau pulpa de pui dezosata, uneori carnati si cartofi, alaturi de o salata obisnuita. Nu trebuie sa fii nutritionist ca sa iti dai seama ca un astfel de meniu, cu 5 feluri, daca numaram si desertul, depaseste cu mult cele 2000 de calorii zilnice alocate unei persoane active. De altfel, un meniu traditional romanesc de nunta insumeaza in jur de 4000 si mai bine de calorii.

Schimbarea si modernizarea meniului de nunta trebuie facuta cu multa grija si cu o doza de echilibru, astfel incat invitatii sa nu fie socati. O buna parte dintre ei se poate simti chiar trasi pe sfoara daca meniul servit nu respecta formula aperitiv-peste-sarmalecumamaliguta-friptura. Tocmai de aceea, schimbarile facute in meniu trebuie sa fie subtile si sa scada aportul de calorii.

 

Meniul de nunta alternativ

Este foarte important de mentionat faptul ca, cel mai probabil, invitatii provin din grupe de varsta diferite si ca au asteptari diferite. Tocmai de aceea, un meniu alternativ de nunta nu presupune servirea unor preparate haute-cuisine pe care oaspetii sa nu le poata identifica, ci mai degraba modernizarea meniului traditional de nunta cu elemente mai fine, mai usoare din bucataria internationala. Este suficient sa mentionati aceasta dorinta catre echipa cu care veti organiza nunta pentru ca, in mod cert, bucatarii vor avea sugestiile lor. Spre exemplu, la aperitiv, puteti inlocui rosia din mijlocul farfuriei umpluta cu branza cu spume delicate din mai multe tipuri de branzeturi. De asemenea, in locul mezelurilor obisnuite, puteti incerca varianta unor terine de vanat sau de pui, aromate cu tot soiul de ierburi sau chiar adaugarea unor quiche-uri.

salmon-518032_1280

In ceea ce priveste sarmalele, dimensiunile acestora pot fi reduse iar farfuria poate capata o interpretare moderna daca se stabileste dinaintea evenimentului un plating mai putin traditional. In ceea ce priveste friptura, o varianta inedita ar fi organizarea unui gratar afara la care invitatii pot participa daca isi doresc acest lucru, apoi servirea preparatelor sub forma de bufet, astfel incat fiecare oaspete sa se poata servi in masura in care simte ca mai poate manca.