Alaturi de fotografie, haine si muzica, mancarea este ce de-al patrulea element extrem de important in organizarea unei nunti. Peste ani, cu siguranta niciunul dintre invitati nu isi va aduce aminte cate fire de hortensie de trandafiri au avut aranjamentele de la nunta insa cu siguranta vor tine minte daca au dansat toata noaptea, cat de frumosi au fost mirele si mireasa apoi vor rasfoi cu emotie si nostalgie pozele de la nunta. In acelasi timp, isi vor aduce aminte cu siguranta daca mancarea nu a fost pe placul lor si daca vinul le-a lasat, atat la propriu, cat si la figurat, un gust amar. Prin urmare, iata ce anume trebuie sa contina meniul perfect de nunta si ce alte costuri suplimentare mai implica acesta.

Important de mentionat este faptul ca felurile de mancare servite trebuie potrivite sezonului in care are loc nunta. Sosurile grele, carnea mai grasa si cremele mai bogate sunt potrivite pentru iarna in timp ce in sezonul cald meniul trebuie sa fie proaspat, cu note acide si crème sau sosuri foarte usoare. In ceea ce priveste nuntile care au loc toamna, atunci cu siguranta se poate profita de bogatia de arome pentru a servi un meniu echilibrat.

Atunci cand alegeti meniul pentru nunta, asigurati-va ca ati gustat felurile de mancare si, eventual, ca sunt specificate clar in contract, raportat la pretul platit pentru fiecare meniu.

shutterstock_58170634De asemenea, e bine de stiut ca o buna parte dintre restaurantele de nunta ofera meniuri cu reduse la jumatate de pret pentru echipa tehnica. In plus, de o astfel de reducere puteti beneficia si in ceea ce priveste meniurile pentru copii iar pentru acest lucru, invitatii care vin insotiti de cei mici trebuie rugati sa anunte din timp astfel incat cuplurile sa poata face aranjamentele necesare la restaurant. Nu doar ca vor fi mai ieftine dar in acelasi timp, din meniu vor fi scoase alimentele care pot dauna sau nu sunt in general pe placul copiilor, asa cum ar fi cele foarte picante, de exemplu.

La fel de important de stiut este ca in pretul meniului de nunta trebuie sa fie incluse sampania si piscoturile la primire si in cazul in care cuplul nu are deja un furnizor in acest sens, tortul miresei. In plus, anumite sali de evenimente accepta ca mirii sa aduca propria bautura pentru nunta iar acest lucru poate cobori pretul meniului. Inainte sa ia aceasta decizie, mirii trebuie sa puna foarte bine in balanta daca nu cumva achizitionarea bauturilor din comert pentru eveniment ar putea sa ii coste mai mult decat cele puse la dispozitie de restaurant. Pe langa bauturile spiritoase, meniul de nunta trebuie sa includa una sau doua optiuni de lichioruri dulci, vinuri, sucuri acidulate si naturale, apa plata, apa minerala si cafea.

Pretul pentru un meniu de nunta clasic porneste de la aproximativ 40 de euro. De regula, acesta este format din preparate traditionale, respectiv aperitiv, peste, sarmale, friptura si tort. In anumite zone ale tarii, pestele poate fi inlocuit cu supa sau ciorba, in functie de specific si de traditii. Aperitivul unui astfel de meniu este alcatuit de regula din rulouri de sunca sau salam, legume, icre, masline,chiftelute, bulete, branzeturi si aspicuri. Pestele servit de regula in meniurile de baza poate fi pastrav sau salau preparate de cele mai multe ori la cuptor alaturi de o garnitura de legume sau orez si lamaie. Dupa peste urmeaza sarmale, servite de regula in numar de  alaturi de mamaliga si ardei iute apoi friptura. In general, meniurile care se invart in jurul valorii de 40 de euro includ piept de pui, muschi sau pulpa de porc, uneori si carnaciori la gratar alaturi de cartofi si salate de sezon. Desigur, pe masura ce felurile de mancare devin mai variate si de inspiratie internationala, cu siguranta pretul meniului va creste. De regula pretul pentru un meniu echilibrat, care sa nu para desprins din vremuri de nostalgice amintiri si nici sa nu para atat de futurist incat invitatii sa nu stie ce gusta poate fi adus la aproximativ 60 de euro.

Foto plavevski/ Shutterstock, Free-lance/ Shutterstock