De ani buni, nuntile romanesti au devenit evenimente de amploare care solicita mult timp, preocupare pentru sute de detalii si bugete pe masura. Mai mult, se inspira din nuntile americane, organizate pe pajisti insorite sau pe plaje exotice. Nimic rau, dar…

 

Clima californiana sau briza din Florida nu se manifesta la fel pe plaiurile mioritice. La noi, vremea capricioasa ameninta sansele de reusita ale evenimentelor in aer liber, iar mirii nu vor sa isi  asume vreun risc. Pentru ca am vrut sa eliminam acest risc, noi, romanii, cu inventivitatea specifica, am pastrat farmecul nuntilor americane amplasand saloanele de nunta in natura, pe marginea lacurilor sau a piscinelor. Astfel, mirii si invitatii se pot bucura de aceste lucruri fara sa mai existe vreun risc.

Pentru a beneficia de avantajele spatiilor deschise fara a sacrifica in vreun fel confortul invitatilor, mirii dornici sa imbine frumosul cu utilul aleg locatii de nunta care dispun de spatiu verde, ofera libertate de miscare si asigura un cadru convenabil atat pentru distractie, cat si pentru momentele de relaxare. De obicei, o nunta incepe pe la 8 seara si se termina pe la 5-6 dimineata; noua ore de petrecere, timp in care nu poti sa dansezi non-stop sau sa stai doar pe scaun. Intre un fel de mancare si urmatorul dans ori dupa o hora energica, multi ies la o plimbare pe spatiul verde sau cauta refugiul lounge-ului de langa piscina pentru un cocktail, o sueta ori o sesiune foto adhoc. Daca afara e prea cald, este reconfortant sa ai in preajma salonul climatizat cu aer conditionat.

sm4

Motivatiile mirilor sunt de ordin practic, estetic, financiar?

Intr-adevar, decizia alegerii unei locatii implica foarte multe criterii, dar aceste criterii sunt foarte importante pentru o nunta de succes. La petrecere participa persoane din diverse categorii sociale, din generatii diferite si este greu sa multumesti pe toata lumea. Insa, indiferent de tipologia invitatilor, trebuie gasit un echilibru, pentru ca fiecare sa se simta bine-venit si sa aiba sentimentul ca v-ati gandit special la el, incepand chiar din momentul cand ii oferiti invitatia. A participa la cel mai important eveniment din viata unui cuplu este un privilegiu, nu o corvoada, iar aceasta oportunitate trebuie prezentata si pretuita ca atare. Bineinteles, o locatie deosebita  contribuie la decizia de a participa la nunta – motiv suficient pentru a prezenta, obiectiv si favorabil, facilitatile speciale benefice invitatilor.

 

Este in trend orientarea catre locatii cu spatii verzi?

Da, in mod cert. Viitorii miri descopera personal avantajele unei petreceri neincorsetate in spatii de beton atunci cand participa la nuntile prietenilor. Iar atunci cand descoperi aceste avantaje devii din ce in ce mai pretentios si nu te multumest cu o locatie oarecare. Saptamana de saptamana, nunta de nunta, cateva zeci sau sute de persoane cunosc facilitatile ce combina confortul din interior cu frumusetea naturala a spatiilor verzi si libertatea de a opta pentru un eveniment atipic – de exemplu, un dans al mirilor la piscina.

 

Argumente pro si contra?

Principalele avantaje sunt libertatea de miscare si cadrul natural, dar riscurile meteorologice si complicatiile logistice pot fi direct proportionale, daca nu au fost luate in calcul de la inceput. Ideale sunt asadar locatiile ce ofera atat libertatea de miscare, cat si confortul de interior: un volum arhitectural generos, nedivizat de stalpi ce obtureaza privirea si incomodeaza ringul de dans; un spatiu ce dispune de climatizare vara si incalzire toamna, cand serile devin reci; plus, dotarile complete ale unei bucatarii proprii, profesionale. Spatiul verde, piscina si lounge-ul de la exterior ii atrag in special pe mirii care vor sa ofere invitatilor atat distractie, cat si momente de respiro, amanand astfel pana in zori finalul petrecerii.

sm3

Care ar trebui sa fie criteriile de selectie si ce trebuie sa verifice clientii cand li se prezinta o astfel de locatie?

Dupa mine, succesul unei nunti este sinonim cu gradul de confort asigurat invitatilor. Viitorii miri ce vizeaza o locatie amenajata in natura trebuie sa se intereseze de mai multe aspecte, inainte de a semna contractul cu o locatie. Este indispensabil un sistem de ventilatie eficient – atat aer conditionat, cat si incalzire daca nunta are loc dupa jumatatea lunii septembrie. De asemenea, trebuie sa verifice detalii legate de exclusivitatea spatiului exterior pentru invitatii lor, de posibilitati de cazare, parcare, transport, flexibilitate in alegerea detaliilor.

 

Spatiul trebuie sa fie flexibil, adaptabil ideilor scenografice ale mirilor?

Orice idee de scenariu, oricat de provocatoare, poate genera petreceri surprinzatoare si memorabile. Salon du Mariage a gazduit destule evenimente neconventionale, inspirate de stiluri si tendinte romantice, retro, disco sau cu diverse tematici. O nunta este insa o ecuatie mult mai complexa…

Recomandam o abordare echilibrata si chibzuinta de a acorda atentie egala tuturor factorilor: facilitatile salonului, confortul invitatilor, meniul, serviciile conexe oferite de locatie – precum aranjamente florale, program artistic, amplasare, cazare si posibilitati de transport etc.

 

De ce fac oamenii nunti (si) duminica?

Furnizorii de produse si servicii sunt mult mai flexibili la comenzile pentru nuntile de duminica, atat in  negocierea preturilor, cat si in privinta numarului minim de participanti. Invitatii prefera ei insisi duminica, cea mai lejera zi a saptamanii. Multi isi rezerva sambata pentru treburi casnice, personale sau administrative imposibil de rezolvat in zilele lucratoare. Apoi, sambata, doamnele merg la coafor si machiaj si se grabesc spre petrecere, uneori ratand cununia religioasa. Astfel, multi nuntasi ajung deja obositi si, pe la ora 2 noaptea, oricat de antrenanta ar fi petrecerea, capituleaza si pleaca. Duminica in schimb, toata lumea este relaxata si pregatita de distractie. Desi pare paradoxal, nuntile de duminica dureaza mai mult fiindca incep mai devreme decat cele de sambata, dar se termina tot in zori. Oricum, in ambele cazuri, sunt invitati care pleaca devreme si sunt prietenii de suflet, rudele, care raman pana la final, mai ales daca se anunta o petrecere „after hours“ la piscina.

 

Articolul face parte din editia numarul 1, primavara 2015 al Revistei Nunta by Carmen Ionita. Actualul numar al revistei, precum si editiile mai vechi ale acesteia pot fi comandate prin telefon la  numarul 0742242885 sau mesaj privat pe Facebook Nunta si se vor trimite prin curier.

Editia 5 vara 2016 este disponibila inclusiv in reteaua Inmedio si in punctele de presa din reteaua de distributie Ringier.