O definitie foarte succinta pentru mise en place este asezarea tacamurilor pe masa, potrivit unor anumite cutume. Schema de aranjare a ustensilelor trebuie sa fie adaptata in functie de tipologia fiecarei mese insa in ceea ce priveste o petrecere de nunta, aceasta presupune un meniu variat si, ca atare mise en place complex. In ciuda renumelor, nu de putine ori se intampla ca tacamurile sa nu fie asezate in pozitia corecta sau sa incarce inutil si inestetic masa. Prin urmare, iata care sunt cele cateva reguli care trebuie respectate cu sfintenie, cu atat mai mult in cadrul unui astfel de eveniment.

 

Tacamurile pentru meniul de nunta

  • numar de masa;
  • farfurie suport;
  • farfurie mijlocie intinsa
  • cutit mare (pentru preparatul de baza);
  • cutit pentru peste;
  • cutit pentru gustare;
  • furculita mare;
  • furculita pentru peste;

masa-nunta

  • furculita pentru gustare;
  • cutit pentru desert;
  • furculita pentru desert;
  • lingurita;
  • pahar pentru apa:
  • pahar pentru vin rosu;
  • pahar pentru vin alb;
  • pahar pentru aperitive;
  • farfurie intinsa mica;
  • servet;
  • oliviera;
  • loc pentru salatiera

Atunci cand vine vorba de calitatea unui restaurant pentru nunta, primele indicii pot fi oferite de fetele de masa, precum si de naproane. Sunt acestea potrivite? Sunt curate, calcate si bine ingrijite? Daca da, atunci acesta trebuie sa fie considerat un semn de profesionalism insa cu siguranta o fata de masa murdara trebuie sa fie un semnal de alarma. Desemnarea fiecarui loc in parte se face,in general, cu o farfurie intinsa, de dimensiuni generoasa. In mod evident, toate farfuriile de la masa trebuie sa fie identice si sa aiba o pozitionare simetrica. in ceea ce priveste ustensilele propriu zise, acestea se pun pe masa astfel, dupa cutumele elegante: cutitele cu taisul in interior, furculitele cu dintii in sus, lingurile si linguritele cu partea concava in sus. Toate acestea sunt pozitionate  in dreapta si in stanga (la cca 1 cm de farfurie) de la interior catre exterior, in ordinea inversa servirii preparatelor. Prin urmare, ordinea corecta de utilizare a acestora este de la exterior la interior.

Atunci cand desertul servit la nunta este un preparat mai complex si necesita tacamuri separate pentru desert, pe langa lingurita acestea sunt asezat de la marginea farfuriei suport catre centrul mesei in aceasta ordine: cutit, furculita, lingurita. Cutitul are coada indreptata catre dreapta, la fel si lingurita, in timp ce furculita are coada catre stanga.

Tacamuri speciale

Cel putin in cazul nuntilor romanesti, rar se intampla ca invitatii sa necesite un rand suplimentar de tacamuri specificice, insa este bine de stiut unde se plaseaza corect cateva dintre acestea. Cutitul pentru unt se aseaza in stanga pe farfurioara de paine iar  clestele pentru melci se aseaza in stanga si furculita in dreapta. In ceea ce priveste spaghetele- preparat neobisnuit insa poate fi cerut la o nunta cu tematica, lingura se pune in stanga iar furculita mare in dreapta.

In cele din urma, paharele trebuie plasate si acestea in functie de un anumit ritual. Locul acestora este in fata farfuriei suport, dupa ustensilele pentru desert. Primul de la stanga spre dreapta  este paharul de apa, urmat de paharul pentru vin rosu, paharul pentru vin alb si, in cele din urma, paharul pentru aperitiv.