Stii cum vrei sa arate nunta ta, ai visat-o din copilarie… Ai in minte imagini, culori, sunete, mirosuri. Doar ca nu-i simplu sa pui in practica toata povestea; chiar si atunci cand lucrezi cu un specialist in organizare de nunti, pare greu sa-ti exprimi visul in cuvinte si concepte concrete…

Cei mai multi dintre noi nu gandesc exclusiv in cuvinte. Mintea e mult mai dinamica, iar atunci cand construieste un concept, acesta va fi alcatuit si din senzatii nedefinite, imagini, stari, culori, amintiri. Si cum telepatia e destul de greu de controlat, ca sa poti transmite aceste informatii catre exterior – in cazul de fata, catre cei care iti vor organiza nunta – ai nevoie de moodboard. Este cel mai eficient instrument pentru a comunica o viziune integrata, intr-un mod mult mai clar si mai elocvent decat ar putea face asta doar simple cuvinte.

 

Ce este un moodboard?

Mai intai, o distinctie necesara: exista un moodboard real – un perete/o foaie de pluta inramata populata de obiecte fizice – si unul virtual, un soi de colaj de imagini digitale, realizabil pe calculator prin instrumente si programe accesibile oricui. Definitia? Un moodboard este o compozitie, un ansamblu de imagini, vederi, decupaje din reviste, bucati de tesatura, fragmente de harti, mici obiecte (de la un cercel desperecheat la cateva fire de lavanda sau de trestie), mostre de culoare, monede, desene, coperti de CD-uri, etichete de parfum etc. Ai prins ideea: toate au in comun faptul ca te reprezinta. Ca iti plac, te inspira, te definesc, sunt ceea ce esti, ce vrei sa ai sau sa vezi.

moodboard

Acest mix de elemente este cel mai apt instrument pentru a transmite catre altcineva felul tau de a fi si lucrurile care iti plac; incluzand si elemente masculine, alese de partenerul tau, va rezulta un moodboard armonios al cuplului.

Nu trebuie sa-ti fie teama de diversitate: cu cat elementele sunt din mai multe categorii, cu atat cel care „citeste“ un moodboard are mai multe sanse sa te inteleaga. In plus, fiind vorba despre un eveniment atat de specific si individualizat, un organizator de nunti are ochiul format si vei vedea un zambet larg atunci cand ii spui ca ai un moodboard.

 

Cum se face?

Exista varianta ideala, in care ai deja un moodboard creat in decursul timpului si atunci el trebuie doar personalizat pentru „operatiunea nunta“. Dar poate fi pornit si de la zero, iar ca sa fie cu adevarat relevant, acorda-ti cateva zile in care sa aduni din jurul tau elementele componente.

Ia la rand diferite zone ale vietii tale: uita-te la pozele din vacante sau la vederile/cartolinele/pliantele adunate de la diferite evenimente si alege-le pe cele care te atrag. Cu siguranta, exista un motiv emotional pentru care ai simtit instinctual nevoia sa le pastrezi: culorile, atmosfera, textura hartiei, mesajul.

Da o raita prin garderoba ta, scaneaza (fara criterii stilistice) si remarca ce materiale si culori predomina. Sigur, nu te apuci sa-ti decupezi rochiile preferate ca sa aduci mostre in moodboard, dar poti sa le faci cateva poze. Uita-te la farduri si la culorile de oja pe care le preferi. Aici chiar te poti juca direct pe moodboard pentru a pastra culorile care simti ca te reprezinta.  Ataca teancul de reviste: te inarmezi cu o foarfeca, un carton sau o foaie de pluta si un vraf de reviste – fashion si deco, de preferinta – si decupezi tot ce te atrage, de la pantofi la canapele, peisaje, bijuterii, carti sau muzica.Lipeste-le pe carton fara a cauta neaparat o ordine sau o logica. In cateva ore ai un moodboard de lifestyle cat se poate de relevant. Da, ai nevoie si de putina incredere.

Daca nu ai facut asta niciodata, la inceput ti se va parea ca e un haos ingrozitor, din care nimeni nu va intelege nimic. Totul e sa continui si, cum spuneam, sa ai incredere: rezultatul va avea un fir logic mult mai vizibil decat ti-ai putea imagina.

Selecteaza fotografii. E o optiune pentru cei carora le place sa faca poze non-stop, cel mai adesea cu telefonul, utilizatori de Instagram si tumblr, si pentru fiecare pas le scoate in cale un instantaneu interesant. Pentru moodboard e suficient sa fii atenta cateva zile la ce se intampla in jur si sa pozezi toate acele lucruri cu care simti ca rezonezi: rochia dintr‑un magazin, afisul unui concert, un mar inflorit, o pisica pe pervaz, briosele din vitrina, textura perdelei din restaurant, florile de pe masa, bratara prietenei tale, culoarea ceaiului din ceasca etc. Important e sa nu te gandesti prea mult si sa reactionezi spontan. Apoi mixeaza toate fotografiile intr-un colaj si iata moodboard-ul.

 

Text de Liana Vasilescu

Articolul face parte din editia numarul 1, primavara 2015 al Revistei Nunta by Carmen Ionita. Actualul numar al revistei, precum si editiile mai vechi ale acesteia pot fi comandate prin telefon la  numarul 0742242885 sau mesaj privat pe Facebook Nunta si se vor trimite prin curier.

Editia 6 toamna 2016 este disponibila la punctele de presa. De asemenea, se poate comanda la numarul 0742242885 sau mesaj privat pe Facebook Nunta si se va trimite prin curier.

 

Foto interior si prima pagina Shutterstock