Se cunoșteau de un an, aveau un grup comun de prieteni, însă nu-și vorbeau. Ea îl vedea ca pe un tip foarte arogant, el o vedea ca pe o fată mult prea cuminte. Ea visa la o relație în care să existe multă iubire, liniște, înțelegere reciprocă, lucruri desprinse din relația părinților și pe care el i le putea oferi. El visa la o fată ca ea, care să nu comenteze când îl vede plecând la pescuit; liniștită, cu puternice principii familiale. Însă, atâta timp cât n-au comunicat, nici n-au băgat de seamă că ceea ce căutau era atât de aproape.

După un an, au început să-și vorbească și să-și dea seama că sunt potriviți unul pentru celălalt. Pe atunci, ea avea o firmă micuță de organizat nunți, el — multă experiență în domeniu pe partea de sunet, motive pentru care prima lor întâlnire a fost la un târg de nunți… De la acea primă intersectare profesională au trecut cinci ani, timp în care iubirea lor a crescut. Au găsit în relația lor liniștea pe care o căutau, niciunul dintre ei nefiind amator de intensități dramatice; au avut parte de multă fericire și au găsit unul în celălalt multă putere, atunci când au fost supuși unor întâmplări nu tocmai fericite. Și, uite așa, au ajuns să aibă parte de experiența de astăzi, ședința foto pentru revista Nunta! Ideea fusese întâmpinată de Oana cu multă veselie și mare entuziasm, însă Bogdan s-a supus la asta doar… pentru ea! În timp ce ea colabora foarte bine cu întreaga echipă, el ar fi dat orice să fie la o partidă de pescuit. A rezistat cu stoicism și rezultatele, iată, sunt pe măsură!

1

OANA: Rochie-chimono caligrafiată de mână pe voal din mătase, Grafemeride.

Salbă din argint şi

mărgele, Iiana, 1086 lei.

Buchet,

Events By Carmen Ioniţă.

BOGDAN

Cămaşă din in caligrafiată, Grafemeride, preţ la cerere.

Jeans Jack & Jones.

2

OANA

Rochie Balerina, Divine Atelier, preț la cerere.

Vestă tradiţională din catifea brodată şi podoabe de gât, colecţia particulară de costume populare Gabriel Boriceanu.

Brăţară cu clopoţei (la mână) Jeanne Antique Jewelry şi brăţară veche din argint, purtată drept coroniţă, colecția personală Daniel și Ioana Balint.

Cercei Sadimo Art.

Sandale Zeni Mauro.

BOGDAN

Cămaşă săsească şi chimir, colecţia Gabriel Boriceanu.

Jeans Jack & Jones.

Pantofi, Santoni, 3.600 lei, Casa Frumoasa Store

3

OANA

Ansamblu fustă şi bluză „Mara“, voal natural cu broderie de mătase, demetria.ro, 1.900 lei.

Cordon catifea cu pafta, Iiana, 462 lei.

Cercei Sadimo Art.

Buchet, Events By Carmen Ioniţă.

BOGDAN

Vestă, brâu şi „cârpă de gât“, colecţia Gabriel Boriceanu.

Cămaşă H&M. Jeans Jack & Jones.

Pantofi Santoni, 3.600 lei, Casa Frumoasă Store.

4

OANA

Rochie Celia, Divine Atelier, preț la cerere.

Centură săsească veche, Jeanne Antique Jewelry.

Set colier, cercei şi brăţară, Sadimo Art.

Sandale Pura Lopez.

BOGDAN

Costum Scabal, 5.876 lei, cămaşă Emanuele Maffeis, 1.440 lei şi pantofi Santoni, 3.302 lei, toate Casa Frumoasă Store.

Accesoriu gât din agate şi sidef, colecţia stilistului.

5

Rochie „Zestrea“ By Liliana Ţuroiu, preţ la cerere.

Cunună de mireasă, colecţia Gabriel Boriceanu.

Cercei medievali şi brăţară „de fertilitate“, Jeanne Antique Jewelry.

Sandale Pura Lopez.

6

OANA

Rochie Natalia Vasiliev, preţ la cerere.

Coliere suprapuse, creaţie artizanală colecţiademargele.ro

Brăţară din argint împletit, Jeanne Antique Jewelry.

BOGDAN

Costum Scabal, 5.876 lei, cămaşă Emanuele Maffeis, 1.440 lei, ambele Casa Frumoasă Store.

7

Rochie cu capă scurtă şi trenă, Mirela Diaconu, preţ la cerere.

Voal, Magnolia Scarves & Accesories.

Brăţară „de fertilitate“ şi cruce-relicvar din argint, colecţia personală Daniel și Ioana Balint.

8

Rochie Natalia Vasiliev, preţ la cerere.

Colier şi cercei, argint cu pietre semipreţioase, Sadimo Art.

Buchet, Events by Carmen Ioniţă.

PREȚIOASA RECUZITĂ

Gabriel Boriceanu, tânăr brașovean colecționar de „mărturii urzite de vreme și cusute de istorie“, ne-a trimis piese vestimentare și accesorii tradiționale vechi. Din satul Mateiaș vin laibărul din catifea brodat cu floricele, mărgelele roșii strânse pe gât, șerparul (brâul din piele) cu motive geometrice și inscripționat 1934, „cârpa de gât“ cu ciucuri (din 1960). Laibărul din lână neagră este din Țara Bârsei, cămașa bărbătească „cu barburi“, din Mărginimea Sibiului. O piesă rară este cununița albă cu flori din ceară. „Nu era un accesoriu pentru mirese“, spune Gabi, „precum conciul cu păuni, accesoriu nupțial specific zonei. Coronița a fost purtată de o fată ce s-a măritat fără învoială de la părinți, ca un fel de podoabă modestă, atipică“.

Ioana Balint Rădulescu, colecționara de la Jeanne Antique Jewelry, a fost ea însăși mireasă purtătoare de istorie: cu marama bunicii, cercei de tâmplă și centură săsească…

Moda pare să se schimbe constant în funcție de „toanele“ societății – spune Ioana – iar aceasta pare să fie o bilă neagră pentru tendințele actuale. Din ce în ce mai des, se remarcă o lipsă de preocupare pentru ceea ce semnificau altădată forma, funcțiunea, simbolistica, decorația. În sprijinul acestor preferințe vine însă podoaba veche – încărcată de istorie, purtând urmele vizibilei treceri a timpului, niciodată „perfectă“, gata să divulge un traseu și o poveste mai mult sau mai puțin evidente, având în spate nu doar ani mulți și grei, ci și filosofie, muncă, valoare – cumva ca o salvare de la un „destin vestimentar“ ce ne-ar putea arunca pe toți în aceeași oală a anostului.

9

Rochie „Zestrea“ by Liliana Ţuroiu, preţ la cerere.

Colier coral şi argint, Jeanne Antique Jewelry.

Buchet, Events by Carmen Ioniţă

10

Rochie Cristian Samfira, cristiansamfira.ro, preţ la cerere.

Şiraguri lungi de perle, Sadimo Art.

Accesoriu voal, Magnolia Scarves & Accesories.

11

Ie „cu flori de vară“, voal de mătase naturală cu broderii, demetria.ro, 995 lei.

Accesoriu de păr cu monede din argint, Jeanne Antique Jewelry.

12

Ie din voal caligrafiat de mână, Grafemeride (pentru colecţia „Zestrea“ by Liliana Ţuroiu), preţ la cerere.

Salbă din monede de argint, Jeanne Antique Jewelry.

ARMONII STILISTICE

Buchetul de mireasă este o piesă importantă în povestea nunții – spune Elisabeta Spreitzer, specialist al agenției Events By Carmen Ioniță – și sunt de părere că același designer floral ar trebui să se ocupe de întregul decor al evenimentului, inclusiv de cel pentru ceremonia religioasă. Acolo, buchetele de mireasă și de nașă, corsajele și lumânările de cununie trebuie să se completeze și să compună primul „tablou“ al nunții. Asta pentru că, lucrând cu flori naturale, nuanțele acestora pot fi mai închise sau mai deschise și pot avea deviații cromatice, chiar dacă s-a folosit în comandă același „vocabular“; dacă buchetul este creat de alt designer decât cel ce se ocupă de întregul eveniment, există riscul ca nuanțele florilor de la lumânări, spre exemplu, să nu se potrivească la restul compozițiilor florale, iar diferențele să fie vizibile în fotografii.

13

Al doilea „tablou“ al nunții este reprezentat de decorul sălii, unde se pot regăsi unul sau mai multe tipuri de flori din buchetul miresei și se creează astfel legătura dintre salonul de petrecere și scenografia vegetală a ceremoniei religioase.

14

DETALII ESENȚIALE

Un buchet cu alură rustică, realizat dintr-o selecție de flori acordată atât cu anotimpul – toamna și iarna se găsesc în elementele respective –,cât și cu tema acestui pictorial, adică o nuntă cu elemente tradiționale. S-au folosit crizantema grena, astrantia albă, eryngium, brunia maronie, într-o gamă cromatică specifică, bogată și, deopotrivă, subtilă. Creația este propusă de Mihaela Matei, Events By Carmen Ioniță.

FOTOGRAF ALIN DOBRIN WWW.ALINDOBRIN.RO

STYLING ANCA CIUCIULIN

MAKE-UP ARTIST NICOLETA BÂRSAN, PROFESSIONAL MAKE UP ARTIST MAKE UP FOR EVER. CALEA 13 SEPTEMBRIE, NR. 117 (0720 329 442)

HAIRSTYLE NICOLETA COSTACHE, SALON MONYANN HAIR BEAUTY, STR. GRIGORE MORA NR. 18 (0761 781 896)

BUCHETE ELISABETA SPREITZER ȘI MIHAELA MATEI (EVENTS BY CARMEN IONIȚĂ)

MODELE OANA MUCUȚĂ ŞI BOGDAN DONCEA

MULȚUMIRI SPECIALE PENTRU IMPLICAREA ÎN ACEST PICTORIAL A COLECȚIONARILOR GABRIEL BORICEANU (0758 809 375), IOANA BALINT

RĂDULESCU (JEANNE ANTIQUE JEWELRY) ȘI DANIEL BALINT (COLECȚIONAR ȘI RESTAURATOR).