Text de Nouria Nouri

Vă pregătiţi pentru startul într-o nouă etapă a vie­ţii de cuplu: organizarea nunţii. Fie că se ocupă mirii de toate, fie că ape­lează la o firmă specializată, aţi auzit, cu siguranţă, că dincolo de emoţia şi fastuozitatea evenimentului, nunta este descrisă de foarte multe ori drept un eveniment obositor pentru miri. Aşa că decideţi să îndepărtaţi de la început tot ceea ce v-ar putea seca de energie. Cu toate acestea, există câteva obiceiuri care ţin de etichetă şi proto­col la o nuntă pe care ar cam trebui să le respectaţi. E adevărat că şi invitaţii voştri – ba chiar şi naşii, și părinţii voş­tri – au de respectat un fel de cod social, nişte reguli nescrise. Cele de mai jos sunt un ghid de bună purtare: cei mai conservatori probabil se vor raporta la el, cei mai nonconformiști le vor con­testa… Dar, ca și în viață, aurita cale de mijloc și liberul arbitru în decizii fac casă bună. Ignorate sau aplicate, aceste subiecte e bine să fie știute.

 

Protocol pentru miri

Încă de la începutul nunţii, mirii sunt cei care stau în picioare în fața locu­lui de desfășurare a evenimentului, putului de dans cu nuntașii: primul cu care va dansa va fi socrul, apoi tatăl și la final, nașul.

Știind despre toate aceste lucruri și ca să mă pot menține pe ringul de dans cât mai mult timp, eu am venit pregă­tită cu o pereche de pantofi, tot albi, dar fără toc. Acesta ar putea fi secre­tul rezistenței miresei până la ore mici în noapte.

Și dacă tot am scris despre momen­tele ritmate ale nunții, ar mai fi ceva de spus, mai ales în ceea ce o privește pe ea. Nu uita că ești deja eroina principală a nunții, astfel că nu este nevoie să dan­sezi cu mișcări ample ori dizgrațioase, care să facă notă discordantă cu pos­tura ta de prințesă a serii.

shutterstock_774085333

Foto Stakhov Yuriy/ Shutterstock

 

Protocol pentru nași

Conform tradițiilor de pe la noi, nașii sunt cei care devin părinții spirituali ai mirilor. Fie că vor, fie că nu, în această calitate mai au și alte obligații mai puțin abstracte: acelea de a contribui la achiziționarea lumânărilor, a buche­telor de flori, de a plăti cheltuielile la biserică și de a oferi un cadou deosebit tinerilor însurăței.

Eu am preferat să îmi aleg singură toate elementele ce țin de obligația nașilor, lucru care nu poate fi decât mulțumitor pentru ei fiindcă îi scutește de o alergătură în plus. Bineînțeles, am cumpărat lumânările, buchetele de flori și am plătit la biserică doar cu aportul lor financiar, ca să respectăm tradiția.

Cât despre darul de nuntă, fie că mirii și nașii sunt prieteni din copilărie, fie că s-au cunoscut de puțină vreme, ideal ar fi să-și cunoască gusturile sau dacă nu, plicul cu bani rămâne cea mai sigură soluție împotriva dezamăgirilor.

În timpul nunții, nașii vor fi gazde pentru propriii invitați, vor petrece timp cu ei, ajutându-i în acest fel pe mirii care sunt și așa atât de ocupați cu socia­lizarea, cu fotografierea și cu împărțirea zâmbetelor în stânga și-n dreapta.

 

Protocol pentru părinți

Chiar dacă nu sunt personaje princi­pale la nuntă, părinții mirilor trăiesc emoția cu aceeași intensitate ca a copiilor. Asta nu înseamnă însă că ar fi de preferat să înceapă să plângă cu lacrimi cât picăturile de rouă de parcă n-ar fi cea mai fericită zi, ci cea mai tristă. Chiar dacă nu își exteriorizează zgo­motos emoțiile, asta nu înseamnă că nu le au. Să le fie alături mirilor pas cu pas în timpul desfășurării nunții, dar să nu-i sufoce, iată o altă regulă ce ține de bunele maniere la nuntă. Părinții ar fi bine să socializeze cu rudele venite din partea lor și să supravegheze bunul mers al lucrurilor la restaurant. În cazul în care observă vreo neregulă din partea vreunui cunoscut sau a per­sonalului care servește, părintele tre­buie să rezolve singur problema apă­rută. Ar fi păcat să-și încarce copilul cu vreo neregulă apărută la propria-i nuntă. Pornind de la această idee, până și ochiul soacrei trebuie să ia o pauză pe parcursul evenimentului. Ar fi minunat ca orice remarcă legată de vreo nemulțumire să rămână nespusă.

Pentru miri, aceasta trebuie să rămână cea mai frumoasă petrecere din viața lor, iar părinților le stă în putință să contribuie în acest sens.

 

Protocol pentru nuntași

Odată veniți la nuntă, invitații au și ei de respectat niște reguli, chiar dacă, în principiu, au venit să se distreze și să chefuiască. Încă de la început, ar fi bine să nu se năpustească asupra miri­lor, indiferent de entuziasmul pe care îl au, ci să-și aștepte rândul, elegant, până iau contact cu personajele principale ale nunții. Momentul fotografiilor va fi scurtat fiindcă mai așteaptă și alții să se pozeze cu personajele principale. Consumul de alcool va avea și el limite bine stabilite de bunul simț al fiecăruia. Nu-și dorește nimeni ca cea mai feri­cită zi din viața unor miri să se petreacă în preajma unor persoane în stare de ebrietate.

Ringul de dans va fi atracția principală și pentru nuntași, dar ei vor trebui să aștepte până se va încheia dan­sul mirilor și al membrilor apropiați ai familiei. Vor avea la dispoziție o noapte întreagă să-și etaleze talentul de dan­satori, asta neînsemnând să acapa­reze locul de dans sau să transforme petrecerea în circ. Și nu în ultimul rând, există și un protocol ce ține de hainele nuntașilor. În semn de respect pentru miri, ținuta ar fi bine să fie în sintonie cu locul în care are loc nunta sau conform dress code-ului impus, dacă acesta există. Dacă nu, domnii vor evita să poarte sandale ori cămașa descheiată cu vedere la piept, iar doam­nele nu se vor îmbrăca în alb fiindcă mireasa de la nuntă este numai una.

 

Foto prima pagina Myronvych/ Shutterstock