Fiecare tara din lume are propria sa traditie in ceea ce priveste tortul de nunta. Uneori, acesta este prezent in incapere pe toata durata petrecerii, iar in alte zone, asa cum se intampla la noi, este adus la finalul cinei. De regula,  servirea tortului arata momentul in care oaspetii se pot retrage politicos de la petrecere. In acelasi timp, simbolistica desertului este relativ aceeasi in toate tarile: sa le fie viata dulce impreuna, imbelsugata si fericita. Desi semnificatia desertului servit la nunta este aproape identica, fiecare tara in parte are desertul sau specific de nunta.

 

  1. Franta – Tort de nunta Croquembouche

Uneori numit si croque-en-bouche, desertul frantuzesc isi are originile undeva in Anglia Evului Mediu. Atunci exista traditia ca mirii sa se sarute deasupra unei stive de paine fara sa o darame. Legenda spune ca un patiser francez iscusit a asistat la o astfel de scena  si, intors acasa, a schimbat chiflele de paine cu gogoselele aromate umplute cu crema. In mod normal, piramida dulce impresionanta este inconjurata de o retea din fibra de zahar si datorita formei sale asemanatoare cu un pom de Craciun, aceasta se mai serveste si cu ocazia sarbatorilor de iarna.

tort-de-nunta-franta

  1. Italia – Tort de nunta Zuppa Inglese

Din punct de vedere etimologic, Zuppa Inglese se traduce prin supa englezeasca insa in ciuda numelui, va asiguram ca este un desert cat se poate de fabulos. Se crede ca acesta s-a raspandit in Toscana din bucataria Ducelui de Este, oaspete frecvent al curtii regale engleze. Desertul foarte bine insiropat are un blat de tort sau piscoturi, crema si fructe, si este insiropat cu bauturi spirtoase.

 

  1. Danemarca – Tort de nunta Kransekage

Tortul de nunta al danezilor este o nebunie dulce, o abundenta de arome care mangaie simturile. Prajitura traditionala de nunta este facuta din faina de migdale si modelata in cercuri lipite unul de altul cu crema dulce, alba. Traditia spune ca cei doi tineri casatoriti trebuie sa desprinda ultimul cerc de sus si daca unul sau doua dintre cercurile urmatoare ale prajiturii se vor lipi de el, acesta este numarul de copii pe care il vor avea cei doi. Mai mult de atat, uneori, in interiorul cercurilor, se pun bomboane, produse de patiserie, prajituri mai mici sau fructe proaspete, nuci, alune si migdale zaharisite.

 

  1. Regatul Unit – Fruitcake

In mod traditional, desertul servit la nuntile englezilor este un tort dintr-un blat dens si  totusi usor in care se gasesc curmale, prune, smochine, coaja de portocale si stafide inmuiate bine in coniac, iar pandispanul in sine este foarte bine insiropat, uneori inclusiv cu alcool. In ceea ce priveste glazura, cele mai populare optiuni sunt martipanul, crema de brandy sau fondantul. In Scotia si in Irlanda, tortul contine o cantitate serioasa de alcool, cu precadere bourbon, coniac sau whiskey. In mod traditional, tinerii casatoriti iau partea de sus a tortului si o congeleaza pentru a fi servita la botezul primului copil al cuplului. Inainte de era tehnologizata, aceasta bucata de tort era conservata in alcool. De altfel, pe 1 septembrie 2015, la o licitatie s-a vandut o bucata de tort de la nunta Reginei Elisabeta, conservata in alcool timp de 68 de ani. Ce-i drept, nu este cel mai apetisant desert din lume insa proprietarii sustin ca este in continuare comestibil.