Cât de greu sau de ușor este să găsești o rochie de mireasă atunci când faci nunta… cu pruncul la tine. Din sutele de modele, doar unele sunt potrivite pentru siluetele mireselor-viitoare-mame, iar eu am făcut o rundă de probe prin oraș să aflu.

Text de Oana D. Botezatu

Mama a fost mireasă gravidă. A avut nunta în noiembrie, iar în decembrie, spre sfârșit, a născut primul copil, pe sora mea mai mare. Fiindcă nu erau prea multe variante atunci și fiindcă în magazine nu găsise ce-și dorea, și-a făcut rochia pe comandă, la croitoreasă. A purtat o rochie lungă-lungă, până în pământ, cu format tip A și cu mânecile clopot, dintr-un material supraelastic care imita broderia de mătase. Pentru anul 1979 era o rochie minunată – mie mi-ar plăcea și acum –, iar mama o femeie curajoasă, care și-a pus rochie de mireasă după ce a rămas însărcinată. Acum nu mai este așa o mare chestie de curaj să devii mamă înainte de a fi mireasă, dar, cumva, tot nu e așa de simplu să îți găsești rochie de nuntă.

Oricum e greu de găsit rochia perfectă pentru ziua perfectă, cu atât mai mult atunci când silueta ta capătă proporții remarcabile de la o săptămână la alta. Am vrut să vedem cât de dificil este să îți cumperi rochia atunci când urmează să ai, la nuntă, burtă. O burtă cu un copil în ea.

De multe ori, miresele însărcinate – cele care mai fac nuntă – aleg varianta unei rochii pe comandă, asta le dă confortul că o vor avea croită și lucrată pe măsurile lor, că o să le placă și că le va fi și ușor de purtat pe tot parcursul evenimentului. Există însă și varianta cealaltă: cea în care alegi o rochie gata făcută, dintr-un showroom sau un magazin dedicat, pe care, desigur, o poți modifica în funcție de mărimile tale și mai ales de mărimea sarcinii. Acesta a fost și planul nostru.

Am luat la rând câteva magazine de specialitate din București, împreună cu o prietenă și, desigur, împreună cu burta mea de cinci luni. Potrivit scenariului, nunta mea ar urma să aibă loc în mai puțin de două luni. Greu de spus cât de mult poate crește burta în acest interval, mai ales că asta depinde de la o femeie la alta. Esențial a fost, însă, să descopăr ce tipuri de rochii mi se potrivesc, să probez, să văd în ce mă simt bine, care model îmi poate ascunde burta, presupunând că aș vrea asta, și care model ar ăsa-o mai ușor la vedere, dacă asta mă face să mă simt bine la nunta mea.

Prima rochie probată a fost din celebra categorie tip sirenă. Vânzătoarea a fost destul de sceptică. Mi s- spus că aproape că nu există viitoare mireasă gravidă care să aleagă o astfel de rochie. Rochia sirenă oricum „scoate burtă“, cine ar vrea să i se vadă abdomenul proeminent atât de tare?! Am probat-o și mi-a plăcut. Într-adevăr, însă, când m-am uitat în oglindă, mi-am dat seama c modelul pare ușor forțat pe o mireasă gravidă. În plus, oricât ți-ar plăcea, marele dezavantaj este că modelul e greu de modificat și cum nu poți nici măcar să bănuiești cât ar putea crește burta până la nuntă, riști să ca rochia să nu te mai încapă în ziua cea mare. Un alt dezavantaj este că rochia sirenă, mulată, te poate jena și incomoda, te apasă cumva pe burtă și te zgârie pe pielea deja sensibilă. S-ar putea ca și în timpul dansului să fie problematică ținuta, nu mai spun de momentele când vei vrea să stai pe scaun.

rochia-sirena

Am probat apoi o rochie din tafta ușoară, care cădea foarte frumos pe corp, cu mâneci trei sferturi din dantelă și un decolteu generos. Decolteul, când ești însărcinată, poate fi pus foarte ușor în valoare (dacă vrei asta, desigur), dar să nu exagerezi. Modelul, cu tăietura taliei deasupra burții, evidențiată cu un cordon cu fundă, ascunde parțial sarcina și te lasă să fii o mireasă relaxată – dacă nu știu, unii invitați s- ar putea nici să observe că urmează să devii mamă. Rochia are marele avantaj că poate fi cumpărată din timp, fără a necesita modificări (sau, oricum, nu modificări foarte mari) cu câteva zile înainte de eveniment. Lejeritatea din partea de jos a rochiei îi permite burții să crească în voie și nici nu o incomodează în vreun fel.

tafta-3-4

A treia rochie semăna foarte tare cu ce a purtat mama, doar materialul era diferit. Formatul, tip A, este deseori ales de miresele gravide care nu vor să facă prea mare tam-tam cu asta, cel puțin nu la nunta lor. Este o rochie potrivită mai ales pentru primul trimestru de sarcină, când abia se întrezărește cum crește burta. Dacă ești o viitoare mamă din rândul celor cu burta mică, poți purta această rochie și în trimestrul al doilea. De la 7 luni încolo, însă, e riscant să te bazezi pe o astfel de rochie. Doar dacă alegi să o cumperi cu maximum două săptămâni înainte, ca să fie ajustată exact după corpul tău. Un mic secret este tipul de prindere la spate, cu șnur precum la corsete; asta te ajută să mai lărgești și să mai strâmtezi rochia, la nevoie.

mama-tip-a

Preferata mea a fost, de departe, rochia din tulle foarte subțire, cu guler bărcuță și cu detalii aplicate în partea de sus – menite să distragă atenția de la abdomen. Cel mai mult mi-a plăcut ușurința cu care am purtat această rochie, chiar dacă era destul de amplă, și faptul că o simțeam foarte delicată pe corp, fără să mă încorseteze sau să mă deranjeze în vreun fel. Mi s-a spus că miresele gravide nu aleg o astfel de rochie, că trebuie mult modificată pentru a-i ridica talia. M-am mirat să aud, căci modelul acesta chiar merită orice modificare, atât era de frumoasă rochia. În plus, deoarece e lejeră în partea de jos, nu te împiedică nimeni să o cumperi și cu trei luni înainte de eveniment. Doar să nu crești prea mult în bust – e un aspect pe care e bine să nu îl scapi din vedere.

barcuta

Am lăsat pentru la final un model de rochie ce mi-a fost prezentat drept cel mai potrivit pentru mirese însărcinate. Cu un aer ușor grecesc, rochia cu decolteu adânc și bretele late era făcută din triplu voal, ceea ce o făcea extrem de ușoară și de comod de purtat ore în șir. Perfectă și pentru pantofi cu toc, dar și pentru balerini, „rochia de mireasă gravidă“, cum a botezat-o vânzătoarea, poate fi, de asemenea, cumpărată din timp. Detaliul din talie, un cordon brodat cu mărgele și paiete, încadrează perfect burta, iar sistemul de prindere, cu fermoar, nu incomodează viitoarea mamă. Și, chiar dacă îți crește burta mai mult decât ai estimat împreună cu vânzătoarele din magazin, nu va fi nicio problemă.

3-voal

Foto prima pagina pexels.com