In toate colturile lumii, ceremonia de nunta este incarcata de traditii mostenite de la bunici si mai departe de ei, pastrate uneori de mii de ani. Voalul se numara printe astfel de traditii, precum si prezenta florilor sau a turtelor de nunta. Cu toate acestea, miresele gasesc de cele mai multe ori o modilitate prin care sa impleteasca traditiile cu modele,mofturile si conditiile contemporane. In Romania, de exemplu, rochiile de mireasa pot pastra croiala contemporana insa in acelasi timp pot fi innobilate cu insertii de broderie traditionala alb pe alb sau rosu indraznet pe alb imaculat. Traditiile pot fi incapsulate si in buchetul de mireasa. Florile boieresti ca lisianthus, orkidee sau protea pot fi inlocuite de bujori, crasmarite, levantica, menta, iasomie, busuioc, margarete si mini trandafiri.

In Japonia, imbinarea dintre traditiile nuptiale de ieri si de azi are loc intr-o maniera impresionanta: miresele nipone transforma kimonouri traditionale in rochii de mireasa cu croiala vestica.

Shiromuku este chimonul alb de mireasa purtat initial doar in familiile de samurai insa treptat, acesta a fost adoptat si de celelalte clase. Dincolo de puritate, se spune ca albul kimonoului simbolizeaza razele soarelui care aduc noroc. Mai mult de atat, mireasa imbracata in alb este privita cu ochi buni de catre noua familie pentru ca isi arata astfel dispozitia de a adopta “culorile” acesteia, in alte cuvinte de a se da pe brazda.

Al doilea element traditional este wataboshi, corespondentul nipon al voalului. Mai degraba acesta este o gluga alba purtata initial de femeile casatorie in familii de samurai din perioada Marumochi si pana in Momoyama. Mai apoi wataboshi a inceput sa fie purtat de fetele care voiau sa se fereasca de vant. Astazi, wataboshi este parte traditionala a tinutei de nunta insa miresele il poarta exclusiv alaturi de kimonul alb.

Iro Uchikake este al doilea tip de kimono popular in randul mireselor japoneze insa acesta este purtat mai des dupa ceremonie, in timpul petrecerii. Din astfel de valuri textile colorate sunt alcatuite ineditele rochii de mireasa prezentate astazi.

rochie-de-mireasa-1 rochie-de-mireasa-2 rochie-de-mireasa-3 rochie-de-mireasa-4 rochie-de-mireasa-5 rochie-de-mireasa-6 rochie-de-mireasa-7 rochie-de-mireasa-8 rochie-de-mireasa-12 rochie-de-mireasa-11 rochie-de-mireasa-10 rochie-de-mireasa-9

 

Foto interior si prima pagina The Oriental Wasou