E greu de crezut ca exista o reteta unica si de necontestat a unei casnicii trainice sau ca exista vreo metoda secreta care, aplicata asa cum trebuie de trei ori pe zi, tine vie flacara pasiunii. Chiar si asa, in jurul nostru avem toti exemple de casnicii durabile, de zeci de ani, iar unele dintre acestea sunt chiar ale mamelor noastre. Prin urmare, iata care sunt ingredientele recomandate de mama mea pentru o casnicie fericita si solida.

 

 

1. Sinceritate

 

Inainte de orice, oamenii trebuie sa fie sinceri, atat cu ei cat si cu cei din jur. Atunci cand doi oameni se gandesc sa isi petreaca restul vietii impreuna, trebuie sa spuna de la inceput, clar, cu subiect si predicat ce ii intereseaza, ce ii pasioneaza, ce viseaza si ce dorinte au. Poate ca ce este important pentru unul nu conteaza deloc pentru celalalt si e firesc sa se intample asa uneori insa trebuie gasita calea de mijloc.

 

 

2. Respectul

 

Trebuie sa te respecti intai pe tine, ca om, si pe ceilalti. Iar un om care isi respecta crezul, demnitatea, sentimentele, munca, familia castiga intotdeauna respectul celor din jur. Chiar si in cele mai negre situatii, atat timp cat nu iti pierzi respectul de sine si demnitatea, te poti salva si o poti lua mereu de la capat.

 

 

3. Apartenenta

 

Faptul ca apartii unei societati, unei tari dar mai ales unei familii iti poate da un sentiment de siguranta si de curaj. Iubirea familiei pe care ti-o intemeiezi atunci cand te casatoresti poate fi si trebuie sa fie piatra de temelie pe care iti cladesti viata.
sfaturi-casnicie
 

4. Iubirea

 

Nu exista un fel universal de a iubi. Dragostea imbraca mai multe haine. Pentru fiecare poate capata forma si valoarea pe care i-o atribuie. Iubirea poate fi ochii care vad, picioarele care te poarta, bratele care te strang. In acelasi timp, iubirea poate fi piatra de moara de gat. Tocmai din aceasta cauza trebuie sa deschizi bine ochii atunci cand iei o decizie atat de importanta cum este cea de a te casatori.

 

 

5. Vrednicia

 

Pot fi oameni care au studiat zeci de ani, cu teancuri de diplome dar care isi castiga existenta cu truda bratelor si cu limba materna invatata acasa. Astfel de oameni sunt invingatori pentru ca au gasit in ei puterea de a se adapta si de a merge mai departe, indiferent de circumstante. Si nu doar pentru ei, ci si pentru familiile lor. Oamenii harnici, vrednici, care stiu sa gaseasca satisfactie in munca lor, indiferent de natura acesteia, sunt oamenii care stiu sa se ridice deasupra neajunsurilor din si pentru iubire.

 

 

6. Compasiune

 

Sa te gandesti intotdeauna si la ceilalti, indiferent cine sunt acesti ceilalti. Sa iti pese. Sa ajuti, sa fii bland si bun cu un animal, cu un copil, cu un strain. Sa oferi sprijin si alinare cat iti sta in putere, mai ales ca nu te costa nimic un gest de compasiune, sau chiar si un zambet cald sau o vorba buna.

 

 

7. Vointa

 

Orice s-ar intampla, nu iti pierde idealurile. Sa ai vointa sa le indeplinesti, sa le duci pana la capat si sa nu renunti, orice s-ar intampla. Foloseste cat mai rar posibil expresia nu se poate.

 

 

8. Credinta

 

Nici nu conteaza in ceea ce crezi, nimeni nu iti poate spune ca e gresit. Poti sa crezi in oameni, cu siguranta sa crezi in iubire, crezi in Dumnezeu daca vrei, dar crede in ceva! Credinta iti da putere, puterea iti da speranta iar speranta iti da viata. Nu renunta sa crezi nici macar atunci cand ti se pare ca ai pierdut totul.

 

 

9. Loialitate

 

E greu de crezut ca mai exista oameni dispusi sa moara pentru loialitate. Si totusi, vezi punctul 8. Cauta sa te inconjori doar de acele persoane care prefera sa isi piarda bunurile materiale decat sa ii tradeze pe oamenii care au incredere in ei. Loialitatea face parte din fiinta umana insa avem obiceiul sa devenim cinici nepermis de tineri si de multe ori, o ingropam atat de adanc incat uitam ca exista.