Pentru unii dintre noi, relatia cu parintii partenerilor este calda, naturala si calda, intocmai ca o relatie dintre copii si parinti. Pentru altii e presarata cu teste, capcane, poate chiar si competitie, astfel incat nu-i de mirare ca unul dintre cele mai cunoscute proverbe ale romanilor este Mama soacrapoama acra, de te-ai coace cat te-ai coace, dulce tot nu te-ai mai face.

O relatie disfunctionala cu rudele prin alianta poate pune presiune inutila asupra cuplului si poate duce la racirea relatiilor de familie insa nu trebuie pierdut din vedere ca intotdeauna inceputurile sunt mai dificile si ca fiecare relatie, indiferent de natura ei, pentru a creste si pentru a se dezvolta este nevoie de efort si compromisuri si de-o parte, si de cealalta.

Daca simti ca relatia ta cu soacra se indreapta pe un drum dificil, incearca sa iti temperezi emotiile si sa gasesti in mod logic si obiectiv motivul penru care relatia este tensionata. De multe ori, astfel de neplaceri sau de conflicte nici macar nu au un motiv personal ci pot fi cauzate de gelozie.

shutterstock_860610

In acest caz, soacra are nevoie sa vada ca prezenta celeilalte persoane in viata copilului sau nu inseamna ca ea nu mai e importanta si ca nu mai e dorita. Cea mai simpla metoda de a o face pe soacra sa nu se simta data la o parte este solicitarea micilor sfaturi. Chiar daca sunt puse in practica sau nu, faptul ca parerea ei conteaza o va ajuta sa nu se simta data la o parte.

Invatati impreuna sa identificati corect sentimentele pe care le traiti. Gelozia si invidia sunt doua dintre sentimentele care se pot strecura usor insa din momentul in care acestea sunt identificate si acceptate ca fiind naturale si de o parte si de cealalta, atunci s-a facut primul pas in eliminarea acestora.

Empatia este un alt factor important in orice relatie insa in relatia cu mama soacra este absolut esentiala. Ca sa poti intelege exact trairile celuilalt, trebuie sa te pui in pozitia sa ca sa ai o perspectiva mai ampla asupra sentimentelor celorlalt.

O alta modalitate de a te apropia de rudele  prin alianta este descoperirea unor pasiuni comune sau pur si simplu sa faceti cateva activitati relaxante impreuna, insa intr-un cadru foarte restrans in care sa nu fie prezente decat nora si soacra sau invers, ginerele si socrul.

Cu toate acestea, actiunile de reparare sau de apropiere dintre nora sau ginere vor fi in zadar daca cei doi soti nu vor face front comun. In cuplu, cei doi trebuie sa reprezinte o prioritate unul pentru celalalt iar partenerul de cuplu trebuie sa fie cel sau cea care ofera primul umar sau primul sfat. Mai mult de atat, in ceea ce priveste interactiunea cu ceilalti oameni din familie si in mod special intr/o situatie tensionata, atunci sotul si sotia trebuie sa faca front comun si sa isi spuna parerile in mod ferm in ceea ce priveste stilul de viata in care aleg sa traiasca.

 

Foto interior si prima pagina Lee Morris/Shutterstock, Fotomicar/ Shutterstock