Atunci cand facem asocierea dintre pietrele pretioase si nunta, cele mai populare optiuni sunt, de regula, diamantele pentru inelele de logodna si verighte, sau perlele, brodate pe rochie. Cu toate astea, o mireasa isi poate impodobi mainile, urechile si parul in ziua nuntii si cu alte pietre pretioase, fiecare un mic miracol al naturii, cu legendele sale si mai ales, semnificatiile sale speciale.

 

Diamantul

 

Pentru ca este cea mai populara alegere in acest sens, lista trebuia deschisa de regina pietrelor pretioase, diamantul. Denumirea acestei pietre pretioase provine din cuvantul elen adamas, care poate insemna indestructibil. Se crede ca diamantele au fost descoperite pentru prima data in India si recunoscute pentru valoarea lor materiala inca de acum 6000 de ani, motiv pentru care oamenii le-au folosit in ritualurile de venerare religioasa. In vremurile moderne, aceste pietre sunt apreciate pentru greutatea lor, taietura (respectiv proportia, simetria, luciul), culoarea si claritatea. Prezenta diamantului in bijuteriile de mireasa simbolizeaza eternitatea iubirii dintre cei doi, perseverenta si rezistenta in fata tuturor problemelor vietii.

 

Imediat dupa diamant, pe scara Mohs, cea care masoara duritatea si rezistenta mineralelor, se afla safirul cu 9,5. De regula, culoarea naturala a acestei pietre pretioase este un albastru electric si indraznet. In partea vestica a Europei in mod special, bijuteriile cu safir se poarta pentru a simboliza acel *something blue* purtat de mireasa. Totusi, intalnite mai rar exista si varietati de culoare, de la verde, roz si galben pana la gri deschis si negru.

Pentru ca albastrul in general este considerata culoarea loialitatii, a puritatii, precum si a unui spirit armonios, se crede ca safirele purtate de mireasa se traduc nu doar prin trainicia si echilibrul sentimentelor dintre cei doi, precum si prin incredere si fidelitate.

 

Rubinul

 

Daca ar fi sa ne referim la proprietatile sale fizice atunci, pe scara Mohs, rubinul este evaluat ca duritate si rezistenta la 9. Pentru sute de ani, aceste pietre pretioase au fost exploatate cu precadere din regiunea Myanmar, unde au fost gasite unele dintre cele mai mari si mai valoroase dintre rubine. Cu timpul, pietrele descoperite aici au ajuns din ce in ce mai mici. In perioada recenta, s-au gasit depozite impresionante de rubin in Groenlanda. Macedonia este o alta zona cunoscuta nu doar pentru abundenta rubinelor descoperite in aceasta tara, ci si pentru culoarea lor unica, asemanatoare cu zmeura.

In general, bijuteriile de mireasa cu rubin sunt destul de rare iar acest lucru poate aduce o nota de originalitate purtatoarei. In limbajul simbolic, aceste pietre pretioase se traduc prin pasiune, dorinta si dragoste adanca.
bijuterii-nunta

Smaraldul

 

Numele acestei pietre atat de delicate provine din elenul smaragdos, preluat apoi de romani si de toata zona latina, iar in traducere inseamna chiar piatra pretioasa verde. Ca in cazul celorlalte pietre pretioase, smaraldul este evaluat in primul rand dupa culoare, insa foarte importanta pentru valoarea sa este si claritatea. Datorita frumusetii lor, limpezimii culorilor si apele aruncate de aceasta piatra, smaraldele au fost purtate de oameni inca din 1500 I.Hr., cu precadere in Egipt, acolo unde erau considerate un semn al regalitatii. Ca o curiozitate, in acest moment, tara din care sunt scoase cele mai multe smaralde naturale este Columbia, undeva intre 50 si 90% din productia anuala, in functie, bineinteles, de an.

In ceea ce priveste o mireasa care opteaza in ziua nuntii pentru aceste pietre pretioase, mesajul pe care il transmite este de innoire permanenta a iubirii, de veselie in cuplu si armonie in casa.

 

Ametistul

 

In Grecia Antica, ametistul era considerat un talisman magic impotriva mahmurelii sau a otravurilor. Tocmai de aceea, mai marii lumii de atunci beau din cupe facute din aceasta piatra. O alta legenda spune ca Dionysus, zeul vinului, a fost grav jignit de un muritor pe care nu l-a putut rapune in lupta dreapta si si-a jurat ca va ucide prima fiinta omeneasca pe care o va intalni in cale. Intamplarea a facut ca drumul sau sa se intersecteze cu al frumoasei Amethystos, una dintre cele mai dragi preotese ale zeitei Artemis. Pentru ca jurase pe raul Styx, teribilul rau al Infernului care ii leaga pana si pe zei sub jurmanat, Dionysus a ridicat sabia sa o loveasca pe fata. Artemis a protejat-o si i-a transformat pielea fina intr-o piatra de culoarea specifica ametistului.

O mireasa care poarta bijuterii cu ametist transmite un mesaj simbolic de incredere, fidelitate si mai ales, puterea de a ierta.