Traditia tortului de nunta dateaza inca din antichitate insa, la fel ca cele mai multe dintre obiceiuri, a fost adaptat vremurilor. Initial, la nuntile romane invitatii nu erau serviti cu tort de nunta ci cu un colac, traditie asemanatoare cu ruperea turtei si care, de altfel, a fost preluata si in nuntile romanesti. Aceasta era plamadita din mai multe cereale si avea darul de a atrage belsugul si fertilitatea in casa noului cuplu. Mirele este cel care rupea turta deasupra capului miresei, ca simbol al supunerii acesteia. Mai mult de atat, gestul simboliza o pierdere publica a virginitatii, semn ca tanara fata s-a transformat in femeie si trebuie sa se achite de datoriile sale conjugale. Primul tort de nunta cu o forma apropiata de cea pe care o cunoastem astazi dateaza din secolul al XVII-lea si era mai degraba un aluat dulce umplut cu fructe. Traditia tortului alb de nunta dateaza din perioada victoriana, intocmai ca moda rochiei albe de mireasa. Regina Victoria este prima care a purtat o astfel de rochie la ceremonia de casatorie cu Printul Albert din 1840. In trecut, taierea si impartirea desertului era sarcina miresei, ca simbol al fertilitatii acesteia insa pe masura ce alaiul de nunta a devenit din ce in ce mai mare, mirii au inceput sa isi ajute miresele in decursul acestui proces. Prima lingurita de tort pe care cei doi si-o ofera reciproc este la fel de incarcata de simbolism. Aceasta semnifica uniunea celor doi precum si promisiunea de a se ajuta intotdeauna unul pe celalalt.

tort-int

Tortul de nunta ramane astazi unul dintre cele mai emotionante si asteptate momente ale petrecerii, transformat uneori in sursa de amuzament, alteori in gesturi romantice. Cele mai multe dintre cupluri aleg tortul in functie de numarul de invitati si, pentru a-si usura sarcina, apeleaza la cofetaria proprie localului sau cu care acesta se afla in colaborare insa inainte de a lua aceasta decizie, trebuie sa se asigure de calitatea acestuia. Mai mult de atat, pentru a se asigura ca au luat cea mai buna hotarare, este necesar sa apeleze si la serviciile altor cofetarii specializate in acest domeniu pentru a putea gusta mai multe arome.

Cele mai multe dintre torturile de nunta au cateva etaje insa aspectul estetic ale acestora trebuie sa tina cont de tema generala a nuntii. Ca toate celelalte elemente, tortul nu trebuie sa se asorteze perfect, ci trebuie sa se potriveasca din punct de vedere vizual. Daca incaperea in care are loc petrecerea de nunta este decorata, de exemplu, in verde si rosu, atunci cu siguranta un tort in nuante de roz nu se va potrivi in decor si pare adus de la o alta nunta. O atingere de culoare este suficienta iar aceasta poate fi redata prin manunchiuri de flori naturale sau din zahar in culorile celor purtate in buchet de mireasa.

Dimensiunea tortului de nunta este la fel de importanta. Un tort prea mic inseamna automat ca nu va ajunge pentru toata lumea sau ca feliile vor fi pur si simplu prea mici in timp ce un tort prea mare inseamna o risipa a bugetului. Tocmai de aceea, cofetaria trebuie sa stie exact cati invitati vor fi la nunta pentru a putea oferi un desert pe masura.

In cele din urma, ultimul criteriu in alegerea tortului, dar cu siguranta nu cel de pe urma este aroma acestuia. Desigur, cele mai multe dintre cupluri il vor alege dupa preferintele personale insa este important sa ia in calcul si anotimpul in care are loc nunta. In sezonul cald este recomandat un tort cu fructe, cu arome proaspete, usor acide si racoritoare, in timp ce toamna si iarna sunt potrivite torturile cu ciocolata, crema de branza sau unt, rom, nucsoara sau chiar scortisoara si morcovi.

 

Foto Eric Limon/Shutterstock, CASTALDOstudio.com/Shutterstock