Indiferent de coltul de lume, ritualul de nunta este incarcat de numeroase simboluri magice si religioase. Astfel de obiceiuri sunt menite sa atraga binele in vietile celor doi casatoriti, sa invoce pacea si duhul blandetii, armonia, intelegerea si fertilitatea. Unele dintre ele sunt comune, in special in tarile care au acelasi fundal religios. Altele ne vor uimi pe noi, cei care nu suntem familiarizati cu o anumita cultura.

henna-691901_1280

  1. In Armenia, se spune ca atat fetele necasatorite cat si flacaii isi pot zari intr-o noapte, in vis, suflteul pereche. Tot ce au de facut este sa manance inainte de culcare o bucata de paine foarte sarata, facuta de o bunicuta cu casnicie fericita. Apoi trebuie sa reziste toata noaptea fara sa bea apa iar in vis li se va arata ursitul sau ursita.
  2. Ziua nuntii trebuie sa fie una fericita iar mirii trebuie sa aiba mereu zambetul pe buze, in cele mai multe dintre colturile lumii. Mai putin in Congo. In Congo, daca cei doi zambesc in aceasta zi, inseamna ca nu trateaza casnicia cu seriozitatea cuvenita si vor pierde respectul comunitatii din care fac parte.
  3. In China, mirele joaca rolul lui Cupidon, intr-un fel saul altul. Acesta trebuie sa traga cu sageti in viitoare a sotie, apoi sa le stranga din jurul acesteia si sa le rupa in timpul ceremoniei de nunta.
  4. Tot in China, familia miresei va plati o femeie care sa poarte norocul miresei si care sa aiba grija de aceasta in timp ce este purtata pe strazile oraului intr-o lectica. Pe scurt, rolul acestei femei este sa o fereasca de soare pe mireasa si sa arunce cu orez tot drumul, ca sa ii fie casnicie imbelsugata.
  5. In Germania, mirele si mireasa invata inca de la inceputul casniciei care este valoarea muncii in echipa. Rudele acestora sparg sub ferestrele lor sute de farfurii, astfel incat sa se formeze un morman mare de cioburi pe care care cei doi tineri trebuie sa il mature impreuna.
  6. Gretan Green, Scotia, este orasul nuntilor viteza. Inca din cele mai vechi timpuri, politica oraselului scotian permitea casatoria rapida a cuplurilor aflate in situatii de criza sau care se aflau de tot soiul de impedimente cum ar fi varsta, diferenta de rang social, refuzul familiei sau o sarcina neprogramata. De aceea, era cea mai populara destinatie pentru cuplurile engleze care aveau nevoie de o ceremonie fulger, fara prea multe intrebari.
  7. In Grecia, ca si in Romania, exista traditia ca prietenii mirelui sa il barbiereasca pe acesta in dimineata nuntii. De dragul amuzamentului, acest lucru se face de multe ori cu un topor sau un cutit mare de macelar care sa nu taie. Diferenta intre cele doua tari consta in faptul ca la Greci, soacra mirelui este prezenta la ceremonie si ii ofera acestuia migdale amestecate cu miere.
  8. In Guatemala, ziua nuntii este o sarbatoare atat de mare incat oamenilor li se permite aproape orice, chiar si sa sparga lucruri. Cel putin, asa se explica originea clopotului alb de portelan. Acesta este umplutcu grau, orez si ale cereale, apoi se spare langa cei doi miri pentru a le aduce acestora belsug in casnicie.
  9. In ziua nuntii, toate miresele isi doresc sa arate impecabil, indiferent de cultura din care provin si se uita urat la invitatii care, din prea mare avant, le calca pe rochie sau le trage de acoperamantul de pe cap. In Kenya, lucrurile nu stau chiar asa. Dupa ce mireasa a fost imbracata in hainele de sarbatoare, tatal fetei trebuie sa o scuipe pe frunte si pe piept pentru a alunga spiritele rele.
  10. La nuntile traditionale romanesti, exista diferite momente in care nuntasii ofera bani celor doi proaspat casatoriti. Atunci cand mireasa isi pune voalul, atunci cand ginerele este barbierit, cand i se da voalul jos miresei si tot felul de astfel de momente care culmineaza cu strigarea darului, obicei de mult pierdut in orasele romanesti. In Cuba, o traditie asemanatoare spune ca fiecare nuntas care care vrea sa danseze cu mireaa trebuie sa prinda o bancnota in rochia acesteia.